A drónok fejlesztése és gyártása terén a világ egyik vezető vállalata, az izraeli Elbit Systems konszern Közép-Európa fejlesztési, gyártási és képzési központjának építését tervezi Csehországban. Az izraeliek cseh partnere a cseh LPP cég (https://lp-praha.cz/), amely polgári és katonai repüléstechnikával, autonóm vezérléssel, hőkamerákkal és irányzékokkal foglalkozik. Az Elbit még nem nyitott hasonló technológiai központot a NATO európai részében. Izraelen kívül számos leányvállalata van szerte a világon, elsősorban az Egyesült Államokban.

A hírről a www.e15.cz cseh sajtóforrás számolt be november 30.-án (lásd a lenti forrást).

„Kedveljük az LPP innovatív és progresszív megközelítését. Ez egy példa arra, hogy a megfelelő és rátermett helyi vállalattal való együttműködés mindkét fél számára előnyös lehet” – magyarázza Yoram Shmuely, az Elbit Systems konszern vezetője, amely az izraeli hadsereg fő drónszállítója, és több mint 18 000 embert foglalkoztat. Az Elbit Systems az LPP-vel együtt több tucat új munkahelyet kíván létrehozni Csehországban.

Az Elbit a drónok széles választékát kínálja, a miniatűr függőlegesen fel- és leszálló gépektől a Skylark taktikai gépeken át a világ állítólagos legfejlettebb pilóta nélküli rendszeréig, a Hermes 900-ig, amely 1,2 tonnás és 15 méteres szárnyfesztávolságú.

A Hermes 900-ról az alábbiakban lehet egy rövid videót megtekinteni:

„Az izraeliek kiváló érzékelőkkel, kamerákkal vagy elektronikus hadviselés eszközeivel is rendelkeznek. Mindezeket a rendszereket Csehországban fejlesztenék, gyártanák, integrálnák és javítanák a közép-európai ügyfelek számára, azok igényei szerint. Ez hatalmas know-how-beáramlást jelentene Csehországba. Az izraeli technológiák transzferének volumene és mérete összefügg az Elbit Közép-Európából érkező megrendeléseinek számával” – mondja Radim Petrash, az LPP társtulajdonosa.

Az izraeli cég komoly tárgyalásokat folytat a lengyelországi és szlovákiai hadsereg képviselőivel is. Csehország nagyobb számú új drón vásárlását is tervezi. 

A cseh védelmi minisztérium tavasszal elállt az Elbit versenytársa, az Israel Aerospace Industry által gyártott három darab közepes méretű Heron 1 drón megvásárlásától. Ez a cég azt is tervezte, hogy a pardubicei Retia céggel együttműködve drónközpontot épít a Cseh Köztársaságban. A szerződés összeomlásának oka az volt, hogy három Heron ára 1,5 milliárd koronáról 2,7 milliárd koronára emelkedett, valamint az, hogy a tapasztalatok – különösen az ukrajnai háborúból – bizonyították a meglehetősen kisebb autonóm eszközök hatékonyságát.

„A hadsereg úgy értékelte, hogy a mai helyzetben fontosabb és jövedelmezőbb számára több mint kétszáz kis quadcopter és húsz kilogrammos drón vásárlása” – magyarázza Petr Čeklovský, a hadsereg titkosszolgálati biztonsági részlegének szakembere, aki pilóta nélküli járművekkel foglalkozik. Elmondása szerint a kisebb drónok a megfigyelő és felderítő egységeket, valamint a légoltalmat, a tüzéreket vagy a dandári feladatcsoportokhoz rendelt mérnököket szolgálják majd ki.

A több száz millió koronás korszerűsítési projekt azonban még az előkészítés fázisában van. „A fegyverzeti részleg műszaki specifikációkat vár a honvédségtől, csak ezután tud további lépéseket tenni” – teszi hozzá Simona Cigánková, a cseh Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályától.

A hadsereg jelenleg több tucat pilóta nélküli járművet használ, a több kilogrammos gépektől a valamivel nagyobb ScanEagle drónokig, amelyeket az Insitu, a Boeing amerikai repülőgépipari konszern leányvállalata gyárt.

A hírek szerint Csehország jelentős érdeklődést mutat az Elbit új létesítményeiben gyártott új drónok vásárlása iránt.

Csehországba egyébként az Elbit Systems a jelenlegi dróngyártási tervei mellett távirányítású harci modulokat szállított korábban, például a UT-30 Mk.II modulokat, amelyekkel különösen a cseh gyártmányú Pandur II harcjárművek vannak felszerelve.

Címkép: illusztráció – az Elbit Skylark drónja Forrás: Elbit

Forrás:

https://www.e15.cz/byznys/technologie-a-media/izraelske-drony-v-cesku-svetovy-lidr-elbit-a-lpp-otevrou-v-tuzemsku-vyvojove-a-vyrobni-centrum-1411296

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük