A magyar kormány képviselői (Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszter és Dr. Maróth Gáspár védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkár) 2022. július 28.-án átadták Gyulán az Airbus-üzem elkészült épületeit az Airbus Helicopters Hungary Kft. számára.

A gyár létrehozásáról 2018-ban született meg az egyetértési megállapodás (Memorandum of Understanding). A szükséges feltételek megteremtését követően 2020. júliusában megtörtént a konkrét cégalapítás (Airbus Helicopters Hungary Kft.)

A cég létrehozását alapvetően befolyásolta, hogy Magyarország Airbus helikopterek beszerzéséről döntött a Magyar Honvédség számára.

Összesen: 20 db H145M többfeladatú könnyűhelikopter és 16 db H225M közepes helikopter beszerzéséről van szó. A helikopterflotta konkrét beszerzési árát nem ismerjük, de nyilvános adatok szerint a H145M egységára 5,25 milliárd HUF/db (azaz 13,1 millió USD/db) (forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/H145M) , illetve a legújabb H225M ára 28 millió USD (forrás: https://www.helicopterspecs.com/2019/08/airbus-h225m.html). Ezen alapadatok szerint a teljes flotta ára (H145M és H225M együtt) 710 millió USD (azaz 284,5 milliárd HUF).

Mindebből a H145M helikopterek beszerzése a kiszolgáló-eszközökkel együtt egy egyösszegű közlés szerint összesen mintegy 105 milliárd forintba került, belefoglalva 60 magyar pilóta kiképzését is 2021. decemberéig (forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/H145M).

Kétségtelenül nagyértékű beszerzésről van szó, és az ilyen nagyvolumenű és nagyértékű haditechnikai beszerzéseknél a vevő (jelen esetben Magyarország) támaszthat és gyakran támaszt is olyan gazdasági feltételeket, hogy a vásárolt termék szállítója „ellentételezés” vagy más formában vonja be a vevő országában levő haditechnikai kapacitásokat a termék gyártásába (ezt hívják közvetlen ellentételezésnek) vagy ha nincsenek ilyen vevői kapacitások, akkor az eladó fektessen be a vevő országában a szükséges haditechnikai kapacitások létrehozása érdekében.

Jelen esetben ez történt, és a bevásárlás terméke az Airbus Helicopters Hungary Kft. létrehozása. a létrehozás dátuma: 2020. 07. 17. A cég alaptőkéje 22 500 EUR (mintegy 9,1 millió HUF 2022. augusztus 16. árfolyamon). A jelenlegi létszám 58 fő (2022. augusztus 2.)

A társaságban 30% a magyar hányad (kisebbségi üzletrész), amit a Nemzeti Légiipari Projekt Kft. (NLP Kft.)  testesít meg. A társaságot 2020. 07. 10.-én (az Airbus Helicopters Hungary Kft. létrehozása előtt 1 héttel alapították) 3 millió HUF alaptőkével. A 70%-os üzletrész az Airbus tulajdonát képezi.

A 13 000 négyzetméteres területen működő Airbus Helicopters Hungary Kft. a termelését fokozatosan bővíti, a maximális termelést várhatóan 4-5 év alatt éri el. A teljes termelés elérésekor mintegy 200-250 főt kívánnak alkalmazni, alapvetően magyar munkaerőt. Az ekkori felfutáshoz tartozó értékesíítés (sales) és profit vonatkozásában nincsenek adatok.

Az Airbus Helicopters Hungary Kft. a híradások szerint főképpen helikopterek dinamikus alkatrészeit fogja gyártani, amely főképpen a fő- és farokrotoros hajtásláncot jelenti.

A gyártási technológia részét képezi a legyártott alkatrészek felületkezelése (vélhetően főképpen galvanikus megmunkálásról van szó), erre szigorú iparági és környezetvédelmi elvárások, szabványok léteznek. Az Airbus Helicopters Hungary Kft. felületkezelői igényének kiszolgálására egy 3100 négyzetméteres felületkezelő üzemet is létrehoznak Gyulán, amellyel kapcsolatban egyelőre nem állnak rendelkezésre részletes információk.

A fő- és farokrotoros hajtáslánc összetevői:

Fő- és farokrotor agy

Fő reduktor

Közbenső reduktor

Farok reduktor

Meghajtó kardántengely szerelvények és kapcsolódó alkatrészek.

A gyártandó elemek összetétele egyelőre nem ismert, de nagy valószínűséggel a meghajtó kardántengely szerelvényeiről és kapcsolódó alkatrészeiről van szó. Ezen alkatrészek „beépülési ára” a teljes helikopterek árába 3-6 %-ot tesz ki. Amennyiben a gyártási nomenklatúra tovább bővülne (további elemek kerülnének gyártásba a fő- és farokrotoros hajtáslánc összetevőiből) akkor el lehetne érni, hogy a helikopterek bekerülési árának 15-25%-át Magyarországon állítsák elő.

Mindenesetre a cég további fejlődésének sorsa figyelemre méltó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük