Gidrán 4×4 egy új generációs MRAP/M-ATV kategóriájú katonai páncélozott, növelt aknavédelemmel ellátott jármű (MRAP – Mine Resistant Ambush Protected – aknának ellenálló, rajtatütés ellen védő, M-ATV – All Terrain Vehicle – terepjáró).

A jármű eredeti neve Ejder Yalcin (Ejder törökül sárkányt jelent), de a magyar vonal megjelenésekor a Gidrán nevet kapta, amely egy Magyarországon kitenyésztett lófajta. Ez a magyarázata annak, hogy a járművön a hűtőrács alatt egy lófej látható.

A magyar kormány 2019. nyarán keretszerződést írt alá a járművet gyártó Nurol Makina gyárral. A keretszerződés 300 db jármű Magyarországra szállítására vonatkozott, amelyből 2020-ban az első 10 jármű már megérkezett a Magyar Honvédséghez. A Gidrán Magyar Honvédségben történő megjelenésével kapcsolatban bővebb információkat lehet kapni a http://real.mtak.hu/127254/1/HT_2021-3_cikk_10.pdf címen.

A tervek szerint a beszerzésre kerülő járművek fokozatosan növelve Magyarországon lennének gyártva, illetve innen exportálva más országokba. A Gidrán gyártókapacitásait Kaposváron hozzák létre.

A török gyártású Gidrán kiválasztását pozitívan befolyásolta, hogy Törökország hadiipara az utóbbi évtizedekben jelentősen fejlődött. Hasonló járműveket (4×4 páncélozott járművek) több cég is (török és más országbeli) fejlesztett, kiváló paraméterekkel, viszont a Nurol Makina nem tartozott a beszerzések fő áramlatába (attól függetlenül, hogy több mint 20 országban mintegy 1000 járművét üzemeltették). Mindezért marketing szempontból jól jött a magyar érdeklődés. Ez a helyzet, továbbá a számunkra kedvező ár-érték arány jelentősen elősegítette a magyar – török együttműködés létrejöttét.

Egy biztos, hogy a terméket különféle hadszíntereken több alkalommal is megrobbantották, és eddig mindig, mindenki élve szállt ki belőle. Ennél meggyőzőbb marketingje nem lehet egy hadiipari terméknek. Nem véletlen, hogy Engin Aykol vezérigazgató szerint a felhasználók elégedettek, visszatérő vásárlóvá válnak és újabb járműveket rendelnek. Szavai szerint a Gidrán nem más, mint: védelem – mobilitás – túlélés.

2022.03.18.-án Engin Aykol arról számolt be, hogy „a török páncélozott járműgyártó „európaivá vált”, mivel megalapította a Nurol Makina Magyarország Kft.-t. A cégiratok szerint a „valódi” megalapítás dátuma 2021. 12. 10. volt, a főtevékenysége „Üzletviteli, és egyéb vezetési tanácsadás” egyéb tevékenysége pedig „PR, kommunikáció” volt. Ezek a bejegyzett tevékenységek nem érzékeltetik, hogy bármilyen termelőtevékenységgel foglalkoznának. Mindez tehát nem veszélyezteti azt az eredeti elképzelést, hogy a járművek a feltételek megteremtésével Magyarországon legyenek gyártva.

A beszerzési filozófia szerint Magyarország nem készterméket vett, hanem „kiindulási alapot”, amit magyar igények szerint továbbfejleszt. Ehhez megteremti a szükséges feltételeket. Egyúttal cél európai gyártóbázis kialakítása.

Ez magába foglalja, hogy a magyar tapasztalatok megszerzését a gyártmány üzemeltetésében, a gyártási kultúra honosítását, az itthoni gyártás megteremtését. A kitűzött cél évi 100 jármű gyártása.

Ehhez az alábbi tervezett programszakaszok vezetnek:

a) üzemeltetői tapasztalatszerzés az első 10 jármű tesztelésével, intenzív használatával, a magyar elvárások, specifikumok definíciója.

Az eddig definiált magyar specifikumok az alábbiak:

  • a rejtőszín (camouflage) módosítása a várható alkalmazási hadszíntér figyelembevételével
  • a kommunikációs eszközök kialakítása
  • hangakusztikai felderítő rendszer kijelző integrálása a főképernyő monitorába
  • a munkahelyek kialakításának átalakítása.

b) 40 db jármű magyar elvárások szerinti kialakítása, különös tekintettel a rádiótechnikai és elektrotechnikai eszközökre (Kaposváron, az ipari park egyik már meglévő üzemcsarnokában kezdődik meg az első negyven jármű felszerelése).

c) a Magyarországra szállított vázak fokozatosan növekvő mélységű beszerelése és végszerelése, rendszerpróbája

d) 100 db járműhöz helyi alkatrészgyártás megvalósítása

 e) Komplett gyártás megvalósítása.

A komplett gyártás egyébként megbízható beszállítói hátteret is igényel. Magyar hátterű berendezések is találhatóak a járműben, egyebek között a nyomatékváltó magyar eredetű (Allison Transmission szentgotthárdi gyártás).

A gyártás fizikai feltételeinek megteremtésével párhuzamosan az óbudai egyetemmel hadiipari együttműködést, kutatás-fejlesztési tevékenységet alakítanak ki. Az elképzelések szerint a magyar változatba európai fegyvereket (fegyver-rendszereket) és érzékelőket (szenzorokat) építenek. Ehhez kutatási-fejlesztési tevékenység is párosul – ezért a fejlesztés-gyártás bevétele, illetve járulékos haszna egy része Magyarországon marad.

A hazai gyártó-fejlesztő kapacitások megteremtésének egyik célja, hogy magyar tervezésű 8×8 katonai harcjármű kifejlesztése és gyártása jöjjön létre.

A Gidrán projekthez a magyar és török hadiipar szereplőinek összekapcsolása érdekében szakmai befektetőként csatlakozott a HT Division Zrt-t. A szakmai befektető, kapcsolatban és együttműködésben áll a magyar és nemzetközi hadiipari cégekkel és oktatási-tudományos intézetekkel, egyetemekkel is. Egyebek között jelentős szerepe van a Rheinmetall AG magyarországi projektjeinek megvalósításában, amely projektben harcjárművek gyártása történik Zalaegerszegen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük