A cseh VOP CZ együttműködési megállapodást írt alá az UKROBORONPROM-al, ami alapján ukrán páncélozott járműveket fog javítani

Forrás: Cseh Védelmi Minisztérium

Február 6-án, hétfőn a cseh VOP CZ egyetértési megállapodást kötött az Ukroboronprom ukrán állami konszernnel a páncélozott járművek javítása terén. 

” Örülünk a tárgyalások eredményének, és készek vagyunk aktívan részt venni Ukrajna védelmének segítésében ” – mondta Marek Špok, a VOP CZ igazgatója közvetlenül a memorandum aláírása után .

Vele együtt a Kormányközi Védelmi Együttműködési Ügynökség (AMOS) igazgatója, Aleš Vytečka is aláírta a dokumentumot. Az AMOS a védelmi-ipari klaszter cseh részének koordinátoraként működik, amelynek létrehozását tavaly ősszel Petr Fiala cseh miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hagyta jóvá.

A VOP CZ és az Ukroboronprom közötti szándéknyilatkozat az első kézzelfogható eredménye a klaszternek, amelynek célja új cseh-ukrán vegyesvállalatok létrehozása azzal a céllal, hogy növeljék az ukrán fegyveres erők szükségleteihez szükséges katonai felszerelések gyártását. Az együttműködésnek nemcsak a nehézgépek, hanem a kis- és nagykaliberű lőszerek, a repülés, a radar, a rakétavető, valamint az űr- és műholdas technológiák területére is ki kell terjednie.

” A memorandum tárgya a nehézgépek javításával kapcsolatos kétoldalú együttműködés, amely konkrét tervet és ütemtervet is tartalmaz a javítások végrehajtására vagy alkatrészellátásra ” – szögezte le Aleš Vytečka, kijelentve, hogy az ukrán páncélozott járművek javítása Csehországban zajlanak.

A VOP CZ katonai technológiára, mérnöki munkákra és fejlesztésre szakosodott vállalat. Kizárólag a cseh védelmi minisztérium tulajdonában van. A cég portfóliójába tartozó termékek között megtalálható a BMP-1, a Т-72 tank, valamint a PANDUR II IFV 8×8. A cég a közvetlen eszközgyártás mellett katonai karbantartást és kiképzést is végez. A cég részt vesz a BMP CV90 gyártásában is, amelyet Csehország tervez megvásárolni.

Az Ukroboronprom Állami Konszern sajtószolgálata az alábbiak szerint számolt be az eseményről:

„A VOP CZ-vel kötött megállapodás összhangban van a Cseh Köztársasággal közös védelmi klaszter létrehozásáról szóló szerződéssel, amelyet az Ukroboronprom és az AMOS tavaly év végén írt alá” – áll a közleményben .

A cseh vállalkozással való együttműködés magában foglalja a berendezések gyártását, a karbantartási és javítási szolgáltató központok fejlesztését, valamint a csúcstechnológiák területén való együttműködést, nevezetesen közös kutatóközpontok kialakítását.

Emellett a terv a különféle kaliberű lőszerek gyártásának növelése. Az Ukroboronprom pontosította, hogy ez magában foglalja a meglévő és a biztonságos helyen újonnan létrehozott kapacitásokat is.

„A Cseh Köztársasággal kötött partnerség elmélyítése a védelmi szektorban hozzájárul Ukrajna további integrációjához a Szövetség védelmi iparába” – szögezte le az Ukroboronprom.

Emellett a konszern jelenleg több mint 10 NATO-tagállamtal kötött együttműködési megállapodást.

A memorandum aláírásán túl számos egyéb tárgyalásra is sor került Ukrajnában. Csehország Ukrajna egyik legaktívabb támogatója a katonai felszerelések és a védelmi-ipari együttműködés terén. Vytečka szerint mindez nem jöhetett volna létre személyes kapcsolatok és rendszeres térségi látogatások nélkül. „ Ezért is, a védelmi és a külügyminisztérium delegációjában hét cseh cég képviselői is részt vettek, akik több napon keresztül nagyon konkrét projektekről tárgyaltak ” – árulta el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük