Forrás:

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2023-04-19/borsuki-dla-polskiego-wojska-trwaja-ostatnie-testy-bylismy-tam-z-kamera/

Korábbi blog cikkünkben 2022. december 3-án már írtunk a lengyel Borsuk (Borz) gyalosági szállító harcjármű fejlesztéséről, illetve a tesztek akkori helyzetéről (https://vedelmiiparblog.hu/blog/a-borsuk-ifv-tesztelese/).

A projekt rendkívül figyelemre méltó, mivel a V4 országok közül Lengyelország az egyetlen, amely gyalogsági harcjármű szükségleteinek kielégítésére hazai jármű kifejlesztését tűzte ki célul. Fentieken túl egyedi az a tulajdonság is, hogy a harcjármű a szárazföldi mozgáson túl vízen való mozgásra is képes.

A gyalogsági harcjármű tömege 28 tonna, maximális sebessége aszfaltozott utakon akár 65 km/h. Sebesség vízen: 8 km/h. A jármű egy német MTU 8V-199-TE20 dízelmotort kapott, 720 lóerős teljesítménnyel.

Különlegességnek számít, hogy a jármű egy lengyel fejlesztésű távirányítós ZSSW-30 harci modullal van ellátva, amely Bushmaster Mk 44/S 30 mm-es fegyverrel (200 lőszer) és egy 7,62 mm-es UKM-2000C géppuskával (400 lőszer) van felszerelve, valamint egy kettős Spike-kilövővel. LR páncéltörő rakéták (ATGM). 

Az új Borsuk lánctalpas gyalogsági harcjármű állami minősítési vizsgáinak kiemelt szakasza zajlik Lengyelországban. 2020-ban a Polska Grupa Zbrojeniowa bejelentette az ígéretes Borsuk gyalogsági harcjármű terepi tesztelésének első szakaszát.

A fentiekben említett fegyverek használata és a teljes harci modul tesztelése szerves részét képezi a harcjármű tesztelésnek.

A jelenlegi hír az, hogy a szárazföldi teszteken túl, megkezdődött a Borsuk vízi tesztelése. A tesztelés egyik fő eleme annak ellenőrzése, hogy a Borsuk harcjármű képes-e önállóan, azaz előzetes felkészülés és speciális mérnöki eszközök használata nélkül leküzdeni a vízi akadályokat.

A Polska Grupa Zbrojeniowa közzétett egy videót amely különféle tesztelemeket – beleértve a vízen történő tesztelést is – tartalmaz (https://twitter.com/PGZ_pl/status/1648670697466593280?s=20).

A Borsuk a Huta Stalowa Wola és a Polska Grupa Zbrojeniowa 10 éves mérnöki munkájának eredménye a Fegyverkezési Ügynökséggel, a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Központtal, valamint a Katonai Páncélos- és Járműmérnöki Intézettel együttműködve.

Ha a Borsuk sikeresen teljesíti az állami minősítési vizsgákat, a lengyel hadsereg 1400 ilyen gyalogsági harcjárművet fog kapni, amelynek a gyártására és szállítására vonatkozó szerződést a Lengyel Fegyverkezési Ügynökség és a Polska Grupa Zbrojeniowa és a Huta Stalowa Wola cégek konzorciuma 2023. februárban írta alá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük