A VEX (Magyar Védelmi Exportügynökség) Zrt. partnervállalati találkozót szervezett 2024. március 21-én Budapesten, a „Bálna” központban.

A VEX fő feladatát képezi a magyar védelmiipari a társaságok export tevékenységének fejlesztése, segítése.

A rendezvényen Pachner Róbert vezérigazgató úr tájékoztatást adott arról, hogy a cég építésének első szakasza annak „összerakása” volt, ami befejezettnek tekinthető. Ezt követően, mintegy fél évvel ezelőtt kezdődött meg a működési alapcélnak megfelelő aktív tevékenység.

Jelenleg 25 partner céggel rendelkeznek. Arról nincs információnk, hogy mely cégek képezik ezt a 25 partner céget.

2023-ban egy, 2024-ben pedig öt nemzetközi kiállításon fognak részt venni. A kiállításokon való megjelenés magyar nemzeti stand formájában fog megvalósulni. A vezérigazgató a rendezvényen azt a marketing célt deklarálta, hogy céljuk, hogy egy stabil, a nemzetközi piacon ismert megjelenést tudjanak létrehozni.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf Magyarország honvédelmi minisztere elmondta, hogy véleménye szerint nincs értelme a haderőfejlesztésnek és átfegyverzésnek, ha az nem épül egy „alapos” hazai, lehetőleg magyar tulajdonú védelmi iparra. A zalaegerszegi gyár már gyárt páncélozott gyalogsági harcjárművet, a Lynx-et. A cég alkalmas arra is, hogy nem csak ezt, hanem” klasszikus” harckocsi gyártást is végezzen. Időközben harckocsi fejlesztési programhoz is csatlakoztak.  

A miniszter úr elmondta, hogy a védelmi iparral kapcsolatos építkezés zajlik és komoly eredményeket mutat fel. Abban a tekintetben azonban még feladatok vannak, hogy a legyártott termékek hogyan jutnak el a nemzetközi piacokra. Ehhez szükség van az eseményen megjelent cégek kapcsolat rendszerére, kiegészítve azt a VEX intézményi támogatásával.

El kell jutni oda, hogy Magyarország újra a képes legyen a Magyar Védelmiipari Szövetségben tömörült vállalatok termékeit nemzetközileg értékesíteni. Mindezen túl az állami tulajdonban, illetve rész-tulajdonban lévő cégek által gyártott, a honvédség által is használt termékeket a partnereink értékesítési csatornáin túl a magyar szállítók saját maguk is értékesíteni kívánják.

Ha már a honvédelmi miniszter úr használta a Magyar Védelmiipari Szövetség (MVSZ) kifejezést, „kénytelenek vagyunk” utalni arra, hogy Pachner Róbert VEX vezérigazgató urat az MVSZ közgyűlése 2023. november 28-án a szövetség elnökévé választotta. Erről annak idején a „Tisztújítás a Magyar Védelmiipari Szövetségben” tudósítottunk (lásd: https://vedelmiiparblog.hu/blog/tisztujitas-a-magyar-vedelmiipari-szovetsegben/ ).

Az a tény, hogy egy védelmiipari haditechnikai (kül)kereskedelmi cég vezetője lett az MVSZ elnöke, azt tanúsítja, hogy a védelmi ipar működési környezetébe ismét belépett a (kül)kereskedelmi tevékenység. Ez a szerkesztő véleménye szerint „normális” helyzet, hiszen a megtermelt védelmiipari javakat értékesíteni szükséges (export), ugyanakkor a hazai gyártásban nem szereplő tételeket be kell szerezni (import). Mindezek a tevékenységek a hadiipari tevékenység integráns részét képezik.

Az export létrehozásával kapcsolatban egy körülményt kiegészítőleg figyelembe kell venni. A magyar védelmi ipar jelenlegi termékeinek jelentős része külföldi licence alapján kerül gyártásra, azok nem eredeti magyar termékek. Ez azt jelenti, hogy az értékesítési piacok kijelölése során figyelembe kell venni a licencadó követelményeit, a piacfelosztásra vonatkozó megállapodást. Sajnálatosan ez a körülmény a magyar piacok szűkülését jelentik, a VEX export tevékenységét nehezítik.  

A vázolt feladat teljesítése, export megvalósítása nem könnyű. Kétségtelenül kitartás, több éves munka vezethet oda, hogy a fentiekben vázolt cél, a hatékony export elérhető legyen.

Néhány szó a VEX-ről:

A VEX létesítő okirata 2021. október 20-ra datálódott, ami 2022. január 1-től vált hatályossá.

A cég főtevékenysége: 4669’08 Egyéb m.n.s. gép, berendezés nagykereskedelme, amely tevékenységi körbe a haditechnikai (kül)kereskedelem besorolható.

A cég részvényeinek száma: 9000 darab egyenként 1000 HUF értékű törzsrészvény.

A részvények átruházását az alapszabály nem korlátozza.

A cég egyedüli részvényese: Magyar Állam

A cég vezérigazgatója 2023. április 20. hatállyal Pachner Róbert úr.

Forrás:

https://honvedelem.hu/hirek/kozos-nemzeti-erdek-hogy-magyarorszag-tudjon-sikeresen-vedelmi-ipari-termekeket-is-exportalni.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük