Címkép: Illusztráció, Switchblade 300. Fotó nyílt forrásból

Az orosz ОКБ „Беспилотного авиастроения” (Személyzet Nélküli Repülőgépek Fejlesztő Irodája) a TASZSZ orosz hírügynökségen keresztül bejelentette (lásd a lenti forrást), hogy kifejlesztett egy hordozható, csőből indítható kamikaze drónt.

Jelenleg a Vektor-120-as kísérleti gyártása történik. A tervek szerint a repülési teszteket 2024-től kezdik.

Az eszközt eldobható indítócsőből lövik ki. Az indítócső a harcos (katona) készletébe tartozik. A konstrukciós iroda közlése szerint a katona bárhonnan indíthatja a drónt.

A Fejlesztő Iroda arról is tájékoztatást adott, hogy a termék mintegy 220-250 g tömegű robbanóanyag szállítására képes. „Ez bőven elég ahhoz, hogy túlszárnyalja az RGD-5, F-1 gránátok romboló hatását vagy hasonló hatást keltsen, mint az RPG-7 rakétameghajtású gránát” – jegyezte meg a Tervező Iroda.

A fejlesztő megjegyezte, hogy hasonló megoldásokat alkalmaznak, mint az amerikai Switchblade taktikai lopakodó lőszerben is van. Az amerikai dizájnnal ellentétben azonban a Vector-120 bármilyen pozícióból indítható lesz. „Egy ház ablaka, árok vagy erdő – mindegy. A katona úgy tudja irányítani a kilövő csövet, mint egy gránátvetőt, és akár egy épület belsejéből is indítani tudja a drón kilövését. A drón füst nélkül repül ki egy bizonyos távolságra a kilövő csőből, kibontja a szárnyait, majd végrehajtja a tervezett repülést” – közölte a konstrukciós iroda.

Az új orosz rendszernek számos előnye van. „A kilövő csövet nem kell óvatosan hordani, kibírja a hordással kapcsolatos igénybevételt. Nem kell kilövőrendszert telepíteni – mindig kéznél van. Ráadásul az eldobható kilövő cső gyártása nem drága” – mondta a cég képviselője a TASS-nak.

A tervezőiroda tájékoztatása szerint a cső hossza 90 cm, átmérője – 10 cm, súlya lőszerrel együtt – 2,8 kg. Kibontva a Vector-120 szárnyfesztávolsága 1,2 m. A drón maximális sebessége körülbelül 200 km/h. „A drón tervezett repülési ideje körülbelül 30 perc, ami bőven elegendő a harci küldetés teljesítéséhez” – közölte a tervezőiroda képviselője.

Az eszközt a tervek szerint könnyű páncélozott járművek – gyalogsági harcjárművek, páncélozott szállítójárművek és pickup páncélozott járművek -, valamint ellenséges élőerő megsemmisítésére fogják használni. „Nem a teljes harckocsi megsemmisítése a cél, hanem pontos célzással és minőségi vezérléssel egy jó drónpilóta a harckocsi érzékeny részét tudja eltalálni (például a motortér felső részét és ott érzékeny sérülést tud okozni. Az ilyen eszközök használata során az ellenséges élőerő nagy hatékonysággal megsemmisíthető. A cserélhető robbanófejben elhelyezett elemek lehetnek srapnell jellegűek, repesz típusúak – ezek megnövelt keménységű fémtermékek, amelyek nagy roncsolási sugárban szóródnak” – közölte a Tervező Iroda.

Sajnálatosan a Vektor-120-ról csak szöveges információk állnak rendelkezésre. A hoozáférhető orosz nyelvű internet kutatása során semilyen forrásból nem sikerült képes információt felkutatni. A közölt és rendelkezésre álló adatok nem elegendőek arra, hogy összehasonlítsuk a Vektor-120-at a donornak tekinthető Switchblade 300-al, különös tekintettel arra, hogy utóbbival kapcsolatban jelentős harci tapasztalat áll rendelkezésre. Figyelemmel fogjuk kísérni a Vektor-120-al kapcsolatos későbbi információkat.

Forrás:

https://tass.ru/armiya-i-opk/18134141

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük