2024. május 10.-én az Euroatlantic Zrt. szervezésében védelmiipari konferencia került megrendezésre a Honvédelmi Minisztérium használatában levő Bálna rendezvény központban.

A rendezvényt megnyitó hivatalos személyek közül Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter gondolatait szeretnénk felidézni:

A miniszter röviden bemutatta a legújabbkori magyar védelmi ipar létrehozásának eddigi állomásait, de azt kiegészítette két nagyon fontos gondolattal.

  1. Hangoztatta a hadiipari fejlesztés és gyártás fontosságát, de hangsúlyozta, hogy a termékek értékesítése, az export létrehozása is hatalmas feladatot jelent. Mindez egy olyan piaci területen, ahol még nem vagyunk jelen, csak a versenytársaink, akár esetleg még a licence adó partnerünk is. A miniszter véleménye szerint a termékeink értékesítésének szervezését már most meg kell kezdeni.
  2. Fontosnak ítélte a védelmi iparban működő cégek önszerveződését, vagyis a Magyar Védelmi Ipari Szövetség (korábban Magyar Védelmiipari Szövetség) hatékony működését. Véleménye szerint e szövetségnek jelentős tevékenységet kell fordítania arra, hogy a kettős felhasználású termékeket gyártó cégek feltárásra kerüljenek, és irányt vegyenek a védelmiipari fejlesztés, gyártás felé.

Ezt követően KAJÁRI Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnökének helyettese az orosz-ukrán háború tanulságai és egyéb körülmények alapján tájékoztatást adott arról, hogy milyen követelményeket támasztanak a magyar védelmi iparral kapcsolatban.

Dr. SÁRHEGYI István a 4iG Űr és Technológiai Zrt. vezérigazgatója tájékoztatást adott az űripar lehetséges jövőjéről a konfliktusok évtizede közben. Elmondta, hogy egy új 4000 m2 műholdépítő központot hoznak létre, ami elősegíti, hogy Magyarország csatlakozzon az űriparral rendelkező országok körébe.

Dr. KUTNYÁNSZKY Zsolt a Honvédelmi Minisztérium védelem politikáért és védelmi iparért felelős államtitkár elmondta, hogy a kormány célja egy korszerű honvédség kiépítése, s ismertette, hogy ennék kapcsán milyen feladatai vannak a védelmi iparnak.

A szünet előtti kerekasztal beszélgetést SIKLÓSI Péter korábbi HM államtitkár vezette., és azon PALKOVICS László korábbi miniszter, jelenleg az N7 Holding vezérigazgatója, Emre AKIN a Gidran Armored Vehicles Kft. felügyelő bizottságának tagja, Olivier MALHERBE az Airbus Helicopters Hungary Kft. vezérigazgatója vett részt. Paul WALF a Rheinmetall Hungary Zrt, vezérigazgatója a korábban tervezettekkel ellentétben nemvolt jelen a kerekasztal beszélgetésen. PALKOVICS László tájékoztatást adott a magyar védelmi ipar létrehozásának tapasztalatairól, a cégvezetők pedig a magyarországi működés körülményeiről számoltak be.

A szünetet követően dr. FELLEGI Áron az Euroatlantic Zrt.elnökhelyettese a nemzetközi kapcsolatok fontosságáról beszélt a magyar védelmi ipar szereplői számára.

BÁNFALVI Levente nagykövet az EU politikai és biztonsági bizottságának tagja a közös védelmiipari stratégia fontosságáról beszélt.

Záróeseményként ismét egy kerekasztal beszélgetésre került sor, amelyet HENDRICH Balázs a VIKI vezérigazgató helyettese vezetett. A kerekasztal beszélgetés izgalmas témája a magyar védelmi ipar résztvevőinek nemzetközi kapcsolatai és finanszírozási lehetőségei voltak.

A résztvevők: dr. BALOGH István Magyarország NATO nagykövete, SZLUHA Dénes Focus Ventures Zrt. befektetési igazgató, KIS-MÁRTON Vidor a Continest Technologies Zrt. vezérigazgatója, CSUDAY Balázs Hexagon Zrt. vezérigazgató helyettes, az MFS igazgatóságának tagja.

A résztvevők elmondták tapasztalataikat a nemzetközi kapcsolatokkal és pénzügyi lehetőségekkel kapcsolatban

A konferencia érdekes színfoltja volt az azzal párhuzamosan megrendezett haditechnikai kiállítás, ahol kimondottan magyar gyártású eszközök és magyar cégek szerepeltek, és amelyeket az alábbiakban bemutatunk.

A ProTAR F4J légvédelmi célrepülő rendszer

A ProTAR F4J légvédelmi célrepülő rendszert a Magyar Honvédség Modernizációs Intézetének megbízása alapján fejlesztette ki a Rotors & Cams Zrt. Célja, hogy a modern légvédelmi rakétarendszerek éles és gyakorló lövészeteinek végrehajtását, valamint az ahhoz való felkészülést célanyag szolgáltatásával támogassák és segítsék.

A ProTAR drónnal blogunkon korábban 2023. július 16-án már foglalkoztunk, PROTAR – magyar fejlesztésű sugárhajtású drón címen (lásd: https://vedelmiiparblog.hu/blog/protar-magyar-fejlesztesu-sugarhajtasu-dron/ )

GTS szimulációs rendszerek

Kiállításon bemutattak egy szimulációs rendszert, amely a GTS (Gun Tactical Simulation) rendszer nevet viselte (mélyebben kibontva GTS VR Tactical Training System). A rendszer előállítója az Infinit Simulation LTD.

A rendszer a felhasználó szeme elé „szerelt” térhatásó szemüvegen keresztül helyezi be a kiképzendő személyt a harckörnyezetbe (mint e poszt írója megtapasztalta, a rendszer meglepően valós környezetet és szituációkat mutat be), és ebben a környezetben oktatja a nála levő fegyver használatára. Kétségtelenül hasznos rendszer, hiszen mindezt éles fegyverrel alkalmazva igen drága megoldás lenne. Az éles fegyver alkalmazására már csak azt követően kerül sor, ha szimulált körülmények között a kiképzendő személy a fegyver használatában megfelelő jártaságot szerzett.

Gidrán Páncélozott Járművek Kft.

A Gidrán-t gyártó Kft. győri székhelyű cég megjelenése a kiállításon azt reprezentálta, hogy a török eredetű jármű gyártásának szervezése folyamatban van, bár konkrét termék hazai gyártása még nem történt meg.

A rossz hír az, hogy a cég kiállításon résztvevő szakembereinek információja szerint az első magyar gyártású Gidrán megjelenése csak a jövő év végére várható.

A Bálna északi oldalon levő bejáratánál 2 Gidrán jármű is ki volt állítva, amelyet a járőkelők szabadon megtekinthettek.

Egyetemi diákok részvétele lőfegyver hangtompító tervezésében

A kecskeméti Neumann János Egyetem fegyver tervezéssel foglalkozó diákjai tűzfegyver hangtompító tervezéssel foglalkoznak. Ennek a 3D nyomtatással elkészített modelljét (metszetét) bemutatták a kiállításon.

 

A diákok részvétele a fegyvertervezésben azt támasztja alá, hogy a humán erőforrás képzése Magyarországon megindult. A humán erőforrás rendelkezésre állása alapfeltétele a védelmi ipar fejlesztésének.

Egyetemi diákokok részvétele kisméretű rakéta tervezésében

A Budapesti Műszaki Egyetem diákjai (BME Aerospace) általuk fejlesztett kisméretű rakétát mutattak be szétszerelt állapotban. Elmondásuk szerint már 2 alkalommal kilőtték a rakétát mintegy 10 km magasságra.

A diákokkal folyamatban van időpont egyeztetés egy rakétakilövés bemutatása céljából, amelyről a blogunkon feltétlenül be fogunk számolni.

Az egyetemi diákok 2 standon is történő bemutatkozása mindenféleképpen bíztató a humán erőforrás megteremtése céljából.

Összegzés: a konferencia és kiállítás megrendezése hasznosan bemutatta a magyar védelmi ipar jelenlegi helyzetét, a fejlődés irányát. Célszerű lenne legalább évi 1 alkalommal a konferencia és kiállítás megismétlésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük