Az ukrán Minisztertanács elfogadta a „Védelmi Beszerzési Ügynökség” Állami Vállalat létrehozásának végleges határozatát

Az ukrán Minisztertanács elfogadta a végleges határozatot az újonnan alapított „Védelmi Beszerzési Ügynökség” Állami Vállalat működéséről.

A cég teljes neve ukránul és magyarra fordítva:

ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ “АГЕНЦІЯ ОБОРОННИХ ЗАКУПІВЕЛЬ”

Honvédelmi Minisztérium „Védelmi Beszerzési Ügynökség” Állami Vállalat.

Az ukrán cégnyilvántartási rendszer alapján ez az állami vállalat 2022. június 17-én lett bejegyezve.

A cég alaptőkéje 1 000 000.00 UAH (mintegy 9,5 millió HUF)

A cég 100 %-os állami tulajdonban van, a tulajdonosi jogokat Ukrajna Honvédelmi Minisztériuma gyakorolja.

A cég működésének tényleges megkezdéséről az ukrán védelmi minisztérium adott tájékoztatást (lásd a lent hivatkozott Telegram forrást).

A Kormány ezzel a határozattal jóváhagyta az állami tulajdonú vállalat alaptőkéje felhasználási rendjét. Feltételezzük, hogy a működéshez valamilyen formában további forgóeszközöket bocsájtanak a cég rendelkezésére, mivel a cégnyilvántartás szerint rendelkezésre bocsájtott alaptőke nem tekintehető eltúlzottnak.

Különböző források már régóta hangsúlyozták, hogy a védelem területén a fegyverekhez nem kapcsolódó beszerzések rendszerszintű változtatásokra szorulnak . A katonaság élelmiszer- és ruhavásárlásával kapcsolatos korrupciós botrányok csak megerősítik ezt a véleményt.  Mindezért az új szervezet létrehozása teljesen időszerű volt.

„Az Ügynökség az új rendszerszintű eszközünk. A határozat forrást biztosít az állami vállalat számára a működés elindításához. Célunk egy tisztességes és átlátható rendszer és beszerzési eljárás létrehozása az ukrán fegyveres erők számára” – számolt be Dmitro Klimenkov, Ukrajna védelmi miniszterhelyettese.

Az állami vállalat nem vesz részt fegyverbeszerzésben, hanem a fegyveres erők élelmiszer, ruházati, felszerelési, üzemanyag szükségleteinek kielégítését végzi.

A Honvédelmi Minisztérium 2023 végéig véglegesíti a hadsereg szükséges beszerzéseit a sürgős igények alapján. Eddig 30 tételt árvereztek el, hogy 2024 első negyedévére élelmiszerrel lássák el a csapatokat.

Pályázatot írtak ki egyéni védőfelszerelések beszerzésére is: aktív fejhallgatók, vegyi és elektromos melegítők, testpáncélok, sisakok.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy a cég „Állami Támogató Ügynökség” Állami Vállalat néven jön létre, de később bevezették a „Védelmi Beszerzési Ügynökség” nevet.

„A védelmi miniszter október 30-án szerződést írt alá az Ügynökség vezetőjével, és Arsen Zhumadilovot nevezte ki vezetőnek” – közölte a Honvédelmi Minisztérium november 25-én.

Forrás:

https://t.me/ministry_of_defense_ua/8328

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük