Címkép: illusztráció – rakéta kilövés a NASAMS légvédelmi rendszerből

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij az amerikai látogatása során találkozott Biden elnökkel, kormányának tagjaival és más hivatalos személyekkel.

A találkozón új védelmi csomagról állapodtak meg a légvédelem, tüzérség, lőszerek és műszaki eszközökkel kapcsolatban. Szeptember 21-én az USA bejelentette, hogy 325 millió dollár értékben új katonai segélycsomagot ad át Ukrajnának.

A felek hosszútávú megállapodást kötöttek arról, hogy együttműködnek annak érdekében, hogy Ukrajna Amerikával együtt állítsa elő a számára szükséges fegyvereket. Különösen azokról a légvédelmi rendszerekről van szó, amelyekre Ukrajnának szüksége van.

„Ez az egységünk új szintje! Az Egyesült Államokkal való „védelmi” koprodukció történelmi dolog. Új ipari bázis, új munkahelyek mindkét nép számára. Ukrajna különösen légvédelmi védelmet tud majd gyártani” – mondta Zelenszkij. Hozzátette, Ukrajna új védelmi ökoszisztéma létrehozására készül az Egyesült Államokkal közösen, hogy fegyvereket állítson elő, hogy „együtt tovább erősítse a szabadságot és az élet védelmét”.

Az Egyesült Államok az Ukrajnának nyújtott nagyszabású katonai segélyek hátterében jelentősen növeli a 155 mm-es tüzérségi lövedékek gyártását. Céljuk, hogy 2025-ben havi 100 000 ilyen lőszert állítsanak elő.

Meg kell jegyezni, hogy az USA-ban jelemleg havonta 28 000 lőszert gyártanak nagy kaliberű tüzérség számára. Az amerikai fél szövetségeseivel is dolgozik azon, hogy azok a saját létesítményeiken is növeljék a védelmi termékek gyártását.

A Pentagon szerint 2023 augusztusáig az Egyesült Államok már több mint kétmillió 155 mm-es lövedéket szállított át Ukrajnának az orosz invázió kezdete óta.

Forrás:

https://mil.in.ua/uk/news/ukrayina-i-ssha-spilno-vyroblyatymut-zbroyu-zelenskyj/

https://www.president.gov.ua/news/razom-pracyuvatimemo-shob-spilno-z-amerikoyu-ukrayina-virobl-85805

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük