Címkép: illusztráció – előtérben az EC-37B Compass Call elektronikus hadviselési repülőgép, a háttérben a leváltásra kerülő Lockheed EC-130H Compass Call

Az L3Harris Technologies Inc., egy globális repülőgép- és védelmi technológiai vállalat bejelentette, hogy az Egyesült Államok légiereje megkapta az elsőt a leszállításra kerülő 10 darab EC-37B Compass Call elektronikus hadviselési repülőgép közül

Egyik kedves olvasónk figyelmünkbe ajánlotta azt a tényt, hogy a korszerű hadviselésnek feltétlen velejárója az elektronikus hadviselés (EW) alkalmazása. Bízunk benne, hogy ez a cikk megfelel az elektronikus hadviselés iránt érdeklődő olvasóink elvárásainak.

Az L3Harris Technologies Inc. közölte, hogy a BAE Systems és az L3Harris Technologies leszállította az első EC-37B Compass Call repülőgépet az Egyesült Államok légierejének, annak formális kombinált fejlesztési és működési tesztelése céljából.

Az új enerációs rendszer kifejlesztése a légierő következő 40 éves küldetését jelenti, amelynek célja elektromágneses támadási (EA) képességek alkalmazása az Egyesült Államok és a koalíció légi, felszíni és különleges műveleti erőinek támogatására.

A BAE Systems elsődleges célja a Compass Call Airborne Electromagnetic Attack küldetési rendszer létrehozása a hudsoni New Hampshire-i létesítményében. A rendszer megzavarja az ellenséges kommunikációt, a radarokat és a navigációs rendszereket, és elnyomja az ellenséges légvédelmet azáltal, hogy megakadályozza az alapvető információk továbbítását az ellenfelek, a fegyverrendszerek és a parancsnoki és irányítási hálózatok között.

A platformintegrációs prime L3Harris az EC-130H Compass Call küldetési rendszert egy modern Gulfstream G550 üzleti sugárhajtású repülőgépbe integrálta Wacóban, Texasban lévő repülőgép-küldetési központjában. Az EC-37B megnövelt sebességgel és repülési idővel, nagy magasságban történő működéssel rendelkezik a jobb túlélés és hatótávolság érdekében, hatékonyabb EA hatásokat biztosít.

„Az első EC-37B Compass Call kiszállítása jelentős mérföldkő ügyfeleink elektromágneses támadási képességének biztosításában” – mondta Dave Harrold, a BAE Systems ellenintézkedések és elektromágneses támadások részlegének alelnöke és vezérigazgatója. „Büszkék vagyunk arra, hogy biztosítjuk ezt a kritikus EW-képességet, hogy az Egyesült Államokat a védelem és az elrettentés élvonalában tartsuk.”

„Csapatunk teljesítette azt a hihetetlen kihívást, hogy a Compass Call missziós berendezést átköltöztette a sokkal nagyobb EC-130H-ból, és teljesen integrálta a Gulfstream G550 platformba” – mondta Jason Lambert, az L3Harris hírszerzési, megfigyelési és felderítési részlegének elnöke. „Ahogy a légierő leállítja 40 éves EC-130H flottáját, az űj, élvonalbeli EC-37B képessé teszi az ügyfeleket arra, hogy az elkövetkező nemzedékeken keresztül is teljesítsék létfontosságú elektromágneses hadviselési küldetését.”

Az USAF tíz EC-37B Compass Call repülőgép beszerzését tervezi a 14 repülőgépből álló EC-130H flotta leváltására.

Az EC-37B Compass Call repülőgépet az 55. elektronikus harci csoporthoz (ECG) szállítják, amely az arizonai Tucsonban található Davis-Monthan légibázison található. Az 55. ECG lesz a Compass Call repülőgépek egyedüli üzemeltetője a készenléti műveletekben világszerte.

Forrás:

https://defence-blog.com/us-air-force-receives-first-new-electronic-warfare-jet/

https://www.airforce-technology.com/projects/ec-37b-compass-call/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük