Az Egyesült Államok további 1 milliárd dolláros szerződést kötött tüzérségi lőszerek gyártásának fellendítésére

A közelmúlban (2023. február 15.) publikált USA lőszergyártás Ukrajnának blog-cikkünkben tájékoztatást adtunk arról, hogy az amerikai hadsereg bejelentette, hogy 522 millió dollár értékű szerződést kötött két céggel tüzérségi lőszerek gyártására Ukrajna számára. A megrendeléseket a Northrop Grumman Systems és a Global Military Products kapta meg.

Azóta kiderült, hogy mindez csak a kezdet. Az Amerikai Védelmi Minisztérium (PENTAGON) tájékozatót adott ki megkötött szerződésekről. Ez egyébként egy rendszeres tájékoztatás a PENTAGON részéről, és a https://www.defense.gov/News/Contracts/ címen érhető el.

A kiadott tájékoztatás szerint a General Dynamics-Ordnance & Tactical Systems, Niceville, Florida (W519TC-23-F-0108); és az American Ordnance LLC, Middletown, Iowa (W519TC-23-F-0107) fog versenyezni a 993 790 373 dolláros, 155 mm-es lövedékek gyártására vonatkozó kötöttáras szerződés minden egyes megrendelésért. Az ajánlatokat az interneten keresztül kérték, a fenti kettő jelentkezés érkezett be. A munkavégzés helye és a finanszírozás minden egyes megrendeléssel együtt kerül meghatározásra, a becsült befejezési dátum 2028. február 14. A szerződéskötési tevékenységet az Egyesült Államok hadseregének szerződéses parancsnoksága, Rock Island Arsenal, Illinois fogja végezni.

A cél az, hogy havonta 12-20 000 további lövedéket lehessen legyártani. Mielőtt Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, az Egyesült Államok lőszergyártó kapacitásai körülbelül 14 400 irányítatlan tűzérségi lövedéket állítottak elő havonta. Ez elegendő volt az amerikai hadsereg számára.

Novemberben egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy az orosz erők naponta körülbelül 20 000 tüzérségi lőszert lőnek ki. Ukrajna lövésszáma napi 4000 és 7000 lövés között mozog, ami gyorsabb, mint amennyit a szövetséges nyugati gyártók utánpótlásként elő tudnak állítani. Az ukrán hadsereg ellátásának szükségessége azonban arra késztette a PENTAGON vezetőit, hogy szeptemberben megháromszorozzák a gyártási tervet, majd januárban ismét megduplázzák azt, hogy havonta 90 000 vagy annál több lövedéket lehessen gyártani.

Az amerikai védelmi minisztérium dollármilliárdokat fektet be lőszergyártásba, hogy kompenzálja az ukrajnai háború okozta hiányt, és készleteket halmozzon fel a jövőbeni esetleges konfliktusok miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük