Ukrán Mi-24 helikopterekre amerikai gyártmányú Zuni rakétákat szereltek fel. A helikopter 2 LAU 10 kilövő blokkal van felszerelve, négy rakétát töltenek be egy kilövő blokkba,

Arról nincs információnk, hogy a rakétákat illetve a kilövő blokkokat ki szerelte fel a helikopterekre, a munkát vélhetően valamelyik ukrajnai javító-karbantartó üzemben végezték.

A felszerelésnek az alábbi munkákra kellett kiterjednie:

  • a kilövő blokkok közvetlen vagy adapterrel történő felszerelése a helikopter külső fedélzetére
  • a célzókészülék módosítása vagy cseréje
  • a kezelőszervek (pl. a lövésvezérlő kapcsoló) módosítása vagy cseréje
  • a kábelrendszer kiépítése, módosítása.

A rakéták nagy robbanási hatású (High Explosive) Mk.24 töltettel vannak felszerelve, a robbanóanyag tömege 4,3 kg, a rakéta átmérője 127 mm.

A LAU-10 indítókonténert helikopterek és repülőgépek egyaránt használhatják, amennyiben rendelkezésre állnak a megfelelő rögzítési pontok, illetve azon elvégezhetőek a szükséges adaptációs munkák.

Az USA 2023. januári segélycsomag tartalma szerint mintegy 4000 darab ilyen típusú rakétát szállított Ukrajnának, amelyeket az ukrán helikopterek aktívan használnak az oroszok ellen.

A Zuni rakétákat az Ukrán Fegyveres Erők Szu-25 támadórepülőgépeken is használják.

A fegyveres erők fegyvertárában a Zuni legközelebbi megfelelőjének a szovjet irányítatlan 122 mm-es S-13 légvédelmi rakétát tartják. Az S-13 azonban alulmúlja a Zuni-t, különösen a cél becsapódási tartományát (pontosságát) tekintve.

A rakétát az amerikai haditengerészet China Lake légi fegyverállomásának mérnökei fejlesztették ki még az 1950-es években. 1958 óta a Bridgeport Brass Company Hunter-Douglas részlege kezdte meg a sorozatgyártást. 1966 óta a rakétát a belga Forges de Zeebrugge cég licence alapján gyártják, amely jelenleg a Thales tulajdona.

A Zuni rakéta főbb jellemzői:

Átmérő:  127 mm
Hosszúság:  2790 mm
Súly:  46,3-61,6 kg (a meghajtóegység és a robbanófej típusától függően)
Robbanófej súlya:  20,7-25,6 kg
Robbanófej típusok:  erősen robbanó, erősen robbanásveszélyes, páncéltörő, világító, füst
Maximum sebesség:  725 m/mp
Lőtáv:  8 km.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük