Törökország Svédország NATO tagságának elfogadása ellenértékeképpen F-16 vadászrepülőgépek szállítását kérte, amihez a jelek szerint az USA hozzájárult. De miért éppen az F-16-ot, amely a kezdetektől fogva már több évtizede szolgál különböző országok légierejében, ideértve magát Törökországot is. Miért nem, egy modernebb repülőgép eladását kérte Törökország az USA-tól?

A válasz, illetve a történet az alábbi:

Ismeretes, hogy korábban Törökországot kirúgták a Joint Strike Fighter (JSF) programból, amely a híres amerikai 5. generációs F-35 Lightning II repülőgépet szülte. A programhoz több mint 1,4 milliárd dollárral hozzájáruló Törökország kizárása az orosz S-400-as légvédelmi rendszerek vásárlása miatt történt, de ezekről Ankara nem akart lemondani.

E vonatkozásban az USA-török műszaki-katonai együttműködés jelentősen megromlott.

Az Egyesült Államok azonban a közelmúltban néhány fontos lépést tett a Törökországgal fenntartott kapcsolatok javítása érdekében. Az Egyesült Államok és Törökország műszaki-katonai együttműködése javítható, amennyiben Törökország megoldja az orosz S-400 rendszerek problémáját (vagyis megválik azoktól), és ekkor az USA tárt karokkal fogadja vissza Ankarát az „F-35 családba”.

Rövid háttér: Törökország kizárása az F-35 programból az Egyesült Államok által

Az USA azzal indokolta Törökország kizárását az F-35 programból, hogy az amerikai szériás repülőgépek orosz gyártású S-400-as rendszerekkel együtt üzemelnének.

Érdekesség, hogy az amerikaiak már 6 darab F-35-ös repülőgépet legyártottak Törökország számára, de ezeket soha nem szállították le.

Emlékeztetünk arra, hogy 2019-ben Törökország megkezdte az orosz S-400 légvédelmi rendszerek megvásárlásáról szóló megállapodás végrehajtását, amelyet 2017-ben írtak alá egy 2,5 milliárd dolláros szerződés keretében.

Ankara Washington nagy nyomása ellenére sem adta fel az orosz rendszerek megvásárlását és fenntartását, így kizárták az F-35-ös programból. Ez jelentős csapás volt a török ​​ipar számára, amely így elesett a bedolgozás (ipari kooperáció) lehetőségétől. Fentieken túl Ankarának sürgősen új vadászgépekre volt szüksége. E tekintetben a tárgyalások célja 40 darab új F-16 Fighting Falcon Block 70 repülőgép megvásárlása és 79 a török légierő üzemeltetésében levő repülőgép modernizálása volt.

Mi történik az USA által Törökország számára gyártott 6 darab F-35-ös géppel, amelyek hat éve hevernek a hangárokban? Az amerikaiak jóvátételt követelnek!

A korábbi megállapodás értelmében Törökország nem kevesebb, mint 100 darab F-35-ös repülőgép vásárlására irányuló szándékát fejezte ki, miután kezdetben hivatalosan 30 darab F-35 Lightning II-re rendelt meg.

A szerződéses ütemterv szerint 2018-ban két gépet, 2019-ben további négy F-35-öst, 2020-2022-ben pedig nyolc gépet kellett volna átadni. 

Az első 6 repülőgépet legyártották, de soha nem szállították le azokat. Ezt követően, miután 2020 végén és 2021 elején elhatározták Törökország hivatalos kizárását az F-35 programból, és természetesen felfüggesztették a törökök számára a gyártást is.

Felröppent a pletyka, hogy Törökország repülőgépeit Görögországba szállítják majd, amelynél szintén folyamatban van az F-35 beszerzése. Az biztos, hogy eddig öt-hat éve az amerikaiak hangárjaiban van a törökök számára gyártott 6 darab F-35-ös gép. 

A repülőgépek állapotának fenntartása folyamatos, havi és egyéb időszakos karbantartáson esnek át, ami egyáltalán nem olcsó dolog. A Defense Security Asia című kiadvány pedig az Aydinlik török ​​kiadványra hivatkozva azt írja, hogy az Egyesült Államok 30 millió dolláros kártérítést kért Törökországtól a jelenleg az Egyesült Államok északi részén tárolt hat török ​​gép karbantartásáért.

A kérelmet a hírek szerint Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök elutasította. 

Hangsúlyozni kell, hogy Törökország kompenzációt fizet, elfogadva azokat az F-16 vételárába is, abban az összefüggésben, hogy több mint 1,4 milliárd dollárt fektetett be az F-35 programba.

Egyelőre itt tart a törökök számára legyártott 6 darab F-35 története, meglátjuk, hogy lesz-e elmozdulás, és ha igen, milyen irányba megy tovább a történet. Az biztos, hogy a politikailag rendben levő 40 darab új F-16 Fighting Falcon Block 70 repülőgép leszállítása sem fog megtörténni az egyik pillanatról a másikra. A gyártó cég jelenleg Szlovákia és Bulgária F-16-os repülőgépeinek gyártását végzi.

Forrás:

https://www.defenseromania.ro/ce-se-intampla-cu-cele-6-avioane-f-35-ale-turciei-ce-zac-in-hangare-de-sase-ani-si-cum-au-ajuns-americanii-sa-ceara-ei-despagubiri-turcilor_626753.html

Statele Unite nu se opun revenirii Turciei în programul F-35, dar există o condiție importantă care acum este strâns legată de renunţarea la sistemelor S-400 | DefenseRomania.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük