Az USA 522 millió dollár értékű lőszergyártási szerződéseket kötött Ukrajna számára

Forrás: https://www.radiosvoboda.org/a/news-ssha-ukraina-boeprypasy/32271592.html

Az amerikai hadsereg bejelentette, hogy 522 millió dollár értékű szerződést kötött két céggel tüzérségi lőszerek gyártására Ukrajna számára.

A megrendeléseket a Northrop Grumman Systems és a Global Military Products kapta.

Az értesülést az RFE/RL (Radio Free Europe) közölte az AFP-re hivatkozva.

Az új megrendelés feladása azért történt, mert félő, hogy az ukrán erők gyorsan kifogynak a lőszerekből. Mint egy korábbi blogunkban írtuk, a tűzérség intenzíven működik, nevezetesen egy tarack mintegy 300 lövést ad le naponta, ami egy iraki háborúban egy taracknál egy havi terhelést jelent. Oroszország és Ukrajna külön-külön havonta több tízezer lövedéket lő ki, és ez rádöbbentette az amerikai hadsereget, hogy a jelenlegi lőszergyártási kapacitás nem elegendő.

Az újonnan gyártott lőszerek szállításának idén márciusban kell megkezdődni. A szerződéseket a Pentagon Ukrajna Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezése finanszírozza.

A múlt hónapban a The New York Times az amerikai szárazföldi erők parancsnokságának jelentésére hivatkozva arról számolt be, hogy a Pentagon a tüzérségi lövedékek gyártását 500 százalékkal tervezi növelni két év alatt. A koreai háboró óta a hagyományos lőszergyártás még nem volt ilyen szinten.

Mielőtt Oroszország 2022. február 24-én megtámadta volna Ukrajnát, az Egyesült Államok kapacitásai körülbelül 14 400 irányítatlan lövedéket állítottak elő havonta. Ez elegendő volt az amerikai hadsereg szükségleteinek fedezésére. Az Ukrajna ellátásának szükségessége azonban arra késztette a Pentagon vezetőit, hogy szeptemberben megháromszorozzák a gyártási tervet, majd januárban ismét megduplázzák azt, így havonta 90 000 vagy több lövedéket gyártanak.

A lőszergyártás drasztikus növelésére vonatkozó döntés azt jelzi, hogy az Egyesült Államok kész támogatni Ukrajnát még abban az esetben is, ha egy elhúzódó háború dúl Oroszországgal.

Jelenlegi ismert adatok alapján az Egyesült Államok eddig több mint egymillió tüzérségi lőszert szállított Ukrajnába.

Ugyanakkor a NATO-országok fel fogják gyorsítani a fegyverek és lőszerek ipari gyártását. Új fegyverekre van szükség a szövetség országainak fegyvertárában lévő készletek feltöltéséhez és Ukrajna további segítéséhez az Oroszországgal vívott háborúban.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint Oroszország Ukrajnával vívott háborúja kimeríti a szövetség készleteit, mivel az ukrán védelmi erők által felhasznált lőszer mennyisége jelentősen meghaladja a termelés szintjét. Stoltenberg kijelentette, hogy a NATO nemrég fejezte be a hadianyag-készletek felülvizsgálatát, és növelni kívánja azokat a NATO védelmi tervezési folyamata révén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük