Az amerikai védelmiipari cégeknek nincs elegendő kapacitása fegyvergyártására a globális kereslet gyors kielégítésére

Az Egyesült Államok nem tud lépést tartani a fegyverek iránti globális kereslet ütemével. Az amerikai védelmiipari cégeknek nincs elegendő kapacitásuk fegyverek gyártására a globális kereslet gyors kielégítésére.

Az amerikai védelmi ipar küzd, hogy az élen maradjon a csúcstechnológiás globális fegyverkezési versenyben, különösen olyan versenytársakkal szemben, mint Kína – figyelmeztet a Pentagon védelmi iparról szóló új jelentésének egyelőre kiadatlan tervezete.

Ez áll a POLITICO szerint (lásd a hivatkozott forrást) az első alkalommal megalkotott honvédelmi iparstratégia tervezetében. A stratégiatervezetet a Pentagon a következő hetekben hivatalosan is közzéteszi.

Az első nemzeti védelmiipari stratégia, amelyet a következő hetekben ad ki a Pentagon beszerzési vezetője, William LaPlante (lásd a címképen), átfogó képet kíván adni arról, mire van szüksége a Pentagonnak ahhoz, hogy kihasználja a kis technológiai cégek szakértelmét, addig is amíg finanszírozza és támogatja a hagyományos vállalatokat, hogy gyorsabban lépjenek fel az új technológiák fejlesztésére.

Jelenlegi állapotában az Egyesült Államok védelmiipari bázisa „nem rendelkezik azzal a kapacitással, képességgel, reagálóképességgel vagy ellenálló képességgel, amely a katonai termelési igények teljes skálájának gyors és léptékű kielégítéséhez szükséges” – áll a jelentés tervezetében, amelyet POLITICO szerzett meg.

A november 27-i keltezésű dokumentum hozzáteszi, hogy „a védelmiipari bázis hagyományos védelmi vállalkozóinak nagy kihívást jelentene, hogy a modern konfliktusokra olyan sebességgel, léptékkel és rugalmassággal reagáljanak, amely a dinamikus követelmények teljesítéséhez szükséges egy nagy modern konfliktusban.”

Megjegyzi, hogy Amerika gyártja a világ legjobb fegyvereit, de nem tudja elég gyorsan előállítani őket.

„Ez az eltérés növekvő stratégiai kockázatot jelent, mivel az Egyesült Államok szembesül az aktív harci műveletek támogatásának kényszerével, miközben nem fordít kellő figyelmet az Indo-Csendes-óceáni térségben fenyegető nagyobb és technikailag fejlettebb fenyegetésre” – áll a tanulmányban.

A Reagan Nemzeti Védelmi Fórumon felszólaló LaPlante elmondta, hogy a stratégiát az iparral való „partnerségként” hajtják végre. Ahhoz, hogy a vállalkozások bővíthessék termelési kapacitásukat, a DoD-nak (Védelmi Minisztériumnak) tisztában kell lennie a jövőbeli beszerzési szükségleteivel, hogy befektetések jöjjenek létre új gyárakba és K+F-be tevékenységbe.

„Először is, nekünk, kormányoknak meg kell mutatnunk, hogy elkötelezettek vagyunk, és ezt fenntartható módon, finanszírozás megszerzésével fogjuk megtenni” – mondta. „Együtt kell megbeszélnünk, hogy ki, mit fektet be az építésbe, és hogy mit tesz majd a kormány.”

LaPlante szerint a Pentagonnak azt is meg kell mutatnia, hogy „komolyan” veszi a nagy számban kifejlesztett fegyverek prototípusainak megvásárlását.

„Meg kell mutatnunk, hogy gyártásba kezdünk, és ragaszkodunk is ehhez, annak érdekében, hogy megérje a gyártónak rászánni magát” – mondta.

Néhányan, akik látták a jelentéstervezetet, csalódottak amiatt, hogy szerintük hiányoznak a szigorú ajánlások.

Egy védelmi ipari tanácsadó „elnyomónak” nevezte, mondván, hogy nem a védelmi ipart sújtó ellátási lánc problémáinak hosszú távú megoldásaira összpontosít.

A jelentés megjegyzi, hogy a hidegháború után a védelmi ipar összezsugorodott, mivel a vállalatok egyesültek. Ennek ellenére Kína az elmúlt 30 évet azzal töltötte, hogy a hajógyártás, a kritikus ásványok és a mikroelektronika területén „globális ipari erőművé” vált. A kínai ipar „nagymértékben meghaladja nemcsak az Egyesült Államok kapacitását, hanem kulcsfontosságú európai és ázsiai szövetségeseink együttes kibocsátását is” – áll a közleményben.

A jelentés arra is rámutat, hogy a Covid-járvány feltárta az ellátási lánc sebezhetőségeit. Aztán Oroszország Ukrajna elleni inváziója és a Hamász Izrael elleni támadása „az ipari igények és a megfelelő kockázatok eltérő halmazát tárta fel”, miközben az Egyesült Államok fegyverek előállításával versenyez Ukrajna és Izrael támogatására.

„Világossá vált, hogy az elégtelen termelési és ellátási kapacitás mára a termelési ellátási láncok minden szintjén mélyen gyökerező probléma” – áll a jelentésben.

A probléma megoldása érdekében a stratégia szerint a DoD „rugalmasabb és innovatívabb ellátási láncokat fejleszt majd ki”, kisebb vállalkozásokba fektet be, és jobban összpontosít az innovációra.

Az Egyesült Államoknak azt is el kell ismernie, hogy nem minden válasz van a helyén. „Minden típusú jelentkezőt meg kell szólítani: nagyokat és kicsiket, belföldieket és külföldieket, valamint azokat, akiknek korábban nem volt kapcsolata a Védelmi Minisztériummal vagy a védelmi iparral, termeléssel” – áll a jelentésben.

„A nemzetnek a közös védelemre kell felállnia” – zárul a jelentés. „Ez felhívás mind a köz-, mind a magánszektorhoz, hogy tegyenek összpontosított, elkötelezett erőfeszítéseket az ipari képességek és kapacitások kiépítésére és biztosítására, amelyek ahhoz szükségesek, hogy katonáink rendelkezzenek eszközökkel a potenciális ellenfeleink elrettentéséhez, és ha szükséges, legyőzzék őket a csatában. Ez a cselekvésre való felszólítás nagy költségnek tűnhet, de a tétlenség vagy a kudarc következményei sokkal nagyobbak.”

Befejezésül érdemes megjegyezni, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segítség mozgósította az amerikai védelmi ipart, és több milliárd dollárnyi fegyvergyártást vonzott.

A katonai segélyek előnyösek az amerikai munkások számára a különböző államokban; országszerte jelentős forrásokat biztosít a gyárak számára, és munkahelyeket teremt.

Címkép: A Pentagon beszerzési vezetője, William LaPlante szerint a Pentagonnak azt is meg kell mutatnia, hogy „komolyan” veszi az általa kifejlesztett prototípus fegyverek nagy számban történő megvásárlását Fotó: AP

Forrás:

https://www.politico.com/news/2023/12/02/draft-pentagon-strategy-china-00129764

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük