Címkép: 3D nyomtatással előállított hadiipari alkatrészek

Az Egyesült Államok augusztusban olyan ipari 3D nyomtatókat adott át Ukrajnának, amelyekkel katonai felszerelések alkatrészeit lehet nyomtatni a harctér közelében.

Ezt William LaPlante, a beszerzésért és fejlesztésért felelős helyettes védelmi miniszter jelentette be, írja a Voice of America.

Az ukránok a közelmúltban fejezték be a nyomtatók használatáról szóló képzést. Az ukrán szakemberek már elsajátították ezt a technikát, és ki tudják nyomtatni a szükséges alkatrészeket.

„Az múlt hónapban szállítottuk ezeket az ipari 3D nyomtatókat Ukrajnába, és a múlt héten befejezték a nyomtatóval való munkavégzésről szóló képzésüket” – mondta a tisztviselő a Center for a New American Security-ben tartott beszédében.

LaPlante szerint ezeknek a nyomtatóknak az ukrán oldalon való jelenléte „teljesen megváltoztatja a helyzetet”, mert felgyorsítják a fronton a sérült berendezések helyreállításának folyamatát, és új lehetőségeket nyitnak meg.

„Csodálatos dolgokat lehet elérni a 3D nyomtatással, nem csak a sebesség miatt. Valójában olyan alkatrészeket is készíthet, amelyeket normál körülmények között nem tudna elkészíteni” – mondta a Pentagon képviselője.

Hozzátette: Ukrajnában a szakemberek az orosz teljes körű invázió kezdete után, megfelelő engedélyek és műszaki adatcsomagok nélkül is önállóan kezdtek nyomtatni 3D nyomtatókon alkatrészeket.

„Tudod, ahogy mondani szokták, amikor az országot egzisztenciális támadás éri, a szellemi tulajdonjogok nem sokat számítanak” – jegyezte meg a tisztviselő.

„Nos, rendet tettünk más országokkal együtt. Most ők (ukránok) rendelkeznek az összes műszaki adatcsomaggal” – hangsúlyozta LaPlante.

Az orosz megszállók elleni harcban eddig is, és jelenleg is használnak az ukrán védők olyan lőszereket, amelyek háza 3D nyomtató segítségével készülnek. A nyomtatók alkatrészeket is gyártanak a hagyományos lőszerek drónokról történő ledobásához.

Forrás:

https://www.holosameryky.com/a/d-prynter-ukraina-otrymala-sscha/7270335.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük