Forrás: Lrt.lt

Az ukrán katonai szerelőket képeztek ki Litvániában a PzH 2000 tarack karbantartására és javítására

Az ukrán katonai szerelők első csoportja Litvániában elvégzett egy kéthetes kiképzést a PzH 2000 típusú önjáró tarackok javítására.

Erről az lrt.lt litván forrás számolt be 2022. december 23.-án

„Ez az első csoport, amely Litvániában részt vesz ezeknek a tarackoknak a karbantartására és javítására irányuló kiképzésen” – mondta Žilvinas Čerškus őrnagy, a Jonava központi kerületében állomásozó litván tüzérségi zászlóalj törzsfőnöke.

December 23-án, pénteken az ukrán katonák a kiképzés végeztével elhagyták a ruklai kiképzőbázist és hazatértek Ukrajnába.

Mint ismeretes, júniusban Németország 14 darab PzH 2000 tarackot adott át Ukrajnának. A tarackok intenzív használata azok gyors kopásához és elhasználódáshoz vezetett. Ismeretes, hogy az ukrán hadsereg tarackonként mintegy napi 300 lövést lő ki, ami igen intenzív használatnak felel meg.

A meghibásodott tarackokat az eddigi gyakorlat szerint NATO-országokba küldik javításra, Litvániában eddig hat tarackot javítottak meg (erről PzH 2000 működési problémák című blog cikkünkben 2022. november 27.-én már beszámoltunk).

Litvánia a fegyverek eddigi karbantartásán túl megkezdte az ukrán szerelők kiképzését, akik most két hetet töltöttek Litvániában, Tanulmányozták a vonatkozó technológiai utasításokat, megtanulták a tarackok motorjának és az alvázának karbantartását. A jelen kiképzés alkalmával az ukránok négy tarackon dolgoztak.

A litván hadsereg hangsúlyozta, hogy az ukrán katonákat inkább a tarack-karbantartásra képezték ki, nem pedig alkatrészek javítására.

Névtelenül nyilatkozó litván szakemberek szerint a túlzott igénybevételen túl a karbantartás hiánya volt az, ami ukrajnai tarackok eddigi meghibásodásához vezetett.

A Litvániában most végzett ukránok közül sokan korábban Németországban voltak képezve, majd most Litvániában az alváz- vagy toronykarbantartásra szakosodtak.

Litvánia 2016 óta használja a PzH 2000-eket. Čerškus szerint a litván csapatok megosztották gyakorlati tapasztalataikat ukrán kollégáikkal.

„Máshol több elméleti tudást szereztek, de mi megtanítottuk őket olyan fogásokra, amelyekről a könyvek nem írnak, és amelyeket a harceszköz kezelésében szerzett tapasztalatainkból tanultunk” – mondta a képzést felügyelő tiszt.

Elmondása szerint az ukránok már a frontvonalból is megosztottak velük információkat a tarackok alkatrész-problémáiról.

A tüzér zászlóalj egyik katonája szerint a litvánok készségesen vállalták az ukránok megsegítését, kiképzését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük