Címkép: az FPB 98 MKI járőrhajó

A Nibulon ukrán cég szakemberei járőrhajókat gyártanak az Ukrán Állami Határőrség számára a francia OCEA cég létesítményeiben (https://www.ocea.fr/)

A hírt a Nibulon ukrán hajóépítő vállalat sajtószolgálata jelentette be .

A cégnek öt hajót kellett volna gyártania az Ukrán Állami Határőrszolgálat szükségleteire Ukrajnában, Mikolajivban. Mikolajiv város a Fekete tenger és a Bug folyó csatlakozásánál fekszik. Az orosz invázió miatt alternatív megoldást kellett kitalálni a hajógyártási megállapodás végrehajtására.

A felek (értsd: Nibulon ukrán hajóépítő vállalat és az Ukrán Állami Határőrszolgálat) megállapodtak abban, hogy a termelést Franciaországba helyezik át az ukrán hajóépítő szakemberek kötelező bevonásával. Ezért június elején 23 szakember, köztük csőszerelők, hajótest-összeszerelők, szerelők, hegesztők és műszaki t,ámogató munkások indultak Franciaországba, ahol az OSEA hajóépítő vállalat létesítményeiben végzik a gyártási megállapodás végrehajtását.

Az ukrán hajóépítők már 0 alapról (vagyis az építés kezdetétől) részt vesznek a hajók építésében – a fedélzet összeszerelésétől az üzembe helyezésig. Ez a tapasztalat segít nekik a flotta fenntartásában a jövőben Ukrajnában és önállóan is. Tapasztalt szakemberek bevonásával lehetséges a hajók jó állapotban tartása és a flotta teljes fenntartása, melynek költsége átlagosan a karbantartási költségek 70%-át teszi ki.

Franciaországból már kézbesítettek az Ukrán Állami Határszolgálat Tengerészeti Őrségének két járőrhajót, amelyeket Ukrajna az OCEA francia hajóépítő cégtől rendelt. A Franciaország és Ukrajna között létrejött kormányközi megállapodás az Ukrajna tengeri biztonsági és védelmi rendszerét erősítő projekt eleme. 

A megállapodás 136,5 millió euró összegű hitelt felvételét teszi lehetővé a francia kormánytól és európai bankoktól francia gyártmányú hajók építésére.

Az ukrán belügyminisztérium összesen 20 járőrhajót rendelt (FPB 98 típus), amelyek közül 5 darabot korábban Ukrajnában, a Nibulon cég létesítményeiben terveztek megépíteni. Az FPB 98 egy könnyű, jól manőverezhető járőrhajó, 32 méter hosszú. A francia OCEA hajóépítő cég tervezte.

A hajótest alumínium ötvözetből készült, kis merülésű és sekély vízben is képes hajózni. Akár 60 km/órás sebességre is képes, és négyfős legénység számára készült.

A többfunkciós hajó minden szükséges eszközzel rendelkezik: humán mentésre, a vízen való sürgősségi segítségnyújtáshoz, a tüzek oltásához, a búvárkodáshoz és a kutatáshoz. A hajó ezenkívül fel van szerelve humanitárius aknamentesítésre és legfeljebb 1,5 tonna súlyú rakomány szállításához.

A hajó modern optikai-elektronikus felügyeleti rendszerekkel van felszerelve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük