Ukrajna és Szlovákia egy 155 mm-es önjáró tarack közös fejlesztéséről állapodott meg. Erről a Denník E. szlovák újság június 30-án adott tájékoztatást, lásd a lent hivatkozott forrást.

A szerkesztő megjegyzése: a Dennik – magyarul: Napunk egy pozsonyi székhelyű független magyar hírportál.

A közös fejlesztés célja a szlovák Eva önjáró tarack ukrán követelményekhez való adaptálása és az ukrán partnerek műszaki megoldásainak integrálása.

Az újság megjegyzi, hogy az új önjáró fegyverek megalkotásában a szlovák állami cég, a Konstrukta Defense, az ukrán partnerpedig a Kramatorszki Nehézszerszámgépgyár, amely saját tarackokat gyárt.

Az ukrán saját tarack a Bohdana, amelyről egy korábbi blog cikkünkben már írtunk (lásd:

https://vedelmiiparblog.hu/blog/ukran-gyartasu-onjaro-tarack/ ).

A Bohdana ukrán tarack

„Célunk, hogy egy éven belül megépítsük az új tarack működőképes prototípusát” – mondja Alexander Gurský, a Konstrukta védelmi igazgatója.

Mindkét társaság már aláírta az együttműködési megállapodást. Ezt Vitaliy Zagudaev, a Kramatorszki Nehézszerszámgépgyár igazgatója is megerősítette. 

A társaságok más típusú közös tevékenységekben is megállapodtak – írja a szlovák kiadvány. „A Konstrukta Defence-ben jó és megbízható partnerre találtunk, akivel projekteket fejlesztünk aknavető, lőszer, a Bohdan projekt modernizálása, valamint egy új, 155 mm-es tarack fejlesztése terén „ – mondta Zagudaev. .

Olekszandr Gurszkij szerint az együttműködés annak köszönhető, hogy az ukránok elégedettek a szlovák Zuzana 2 tarackokkal, amelyeket az ukránok 2022 nyarán rendeltek. Az utolsó közülük 2023 januárjában érkezett Ukrajnába. A szlovákok összesen 8 darab tartackot szállítottak. Ebben az együttműködésben született meg az ötlet egy teljesen új tarack megépítésére, amelybe mindkét fél képességeiből és műszaki megoldásaiból a maximumot fektetik be.

A Denník E hangsúlyozza, hogy ezek egyelőre csak tervek, amelyeket nem biztos, hogy megvalósítanak. Az egyik kockázatot a szlovákiai választások jelentik, amelyekre szeptemberben kerül sor. Azok a politikai pártok, amelyek azt ígérik, hogy megszüntetik Ukrajna katonai támogatását, profitálhatnak belőlük. Még a védelmi szférában folytatott kereskedelmi együttműködés Ukrajnával is elfogadhatatlan lehet számukra.

A Konstrukta védelmi igazgatója, Olekszandr Gurszkij megjegyezte, hogy a nagy fegyverkezési projektek általában még egy esetleges kormányváltás után is folytatódnak. Nagyon ígéretesnek tartja a szlovák-ukrán tarack fejlesztését, és az egész szlovák védelmi ipar számára szégyen lenne, ha valaki mesterségesen lelassítaná.

„Az ukrán partnerekkel megvalósuló projekt óriási lehetőség az egész fegyveriparunk számára, amely 1989 óta vagy hanyatlóban van, vagy éppen áll” – teszi hozzá az állami vállalat vezetője.

Az Eva önjáró rendszer fegyvere egy 155 mm-es tarack, amelyet Tatra 6×6 vagy 8×8 alvázon helyeznek el. Tüzérségi eszközként háromfős legénységet szolgálja ki. A tarack automata rakodórendszerrel van felszerelve, és 12 tüzelésre kész lövedéket tartalmaz, 12 további lövedéket szállítanak az alvázon kialakított tárolóhelyen.

Forrás:

https://e.dennikn.sk/3444096/ukrajinska-a-slovenska-zbrojovka-sa-dohodli-ze-skusia-postavit-spolocnu-hufnicu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük