Az F-16-os vadászrepülőgépek karbantartására kiképzett első ukrán szakemberek visszatértek Ukrajnába.

Minderről Illya Jevlash, az ukrán légierő szóvivője számolt be (lásd a lent hivatkozott forrást).

Mint a légierő szóvivője elmondta, „a szakembereknek lehetőségük lesz megosztani tapasztalataikat más ukrán haditechnikusokkal is”.

Az F-16-os vadászpilóták valójában a repülőgépet karbantartó technikusok kezébe adják életüket.

Az ukrán technikusok megtanulják a pilótafelszerelésének minden fontos elemét, például a sisakot, az oxigénrendszert és az ejtőernyős rendszert a fedélzeten karbantartani.

A pilótákon kívül mérnököknek, technikusoknak és más személyzetnek is szükségük van az F-16-os üzemeltetésére, és egy tanfolyamon is részt kell venniük.

Az ukrán katonai pilóták és technikusok már az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Dániában és Romániában is kiképzésen vesznek részt.

Az ukrán védelmi minisztérium arról számolt be, hogy Hollandiában már tíz ukrán műszaki katonát képeztek ki F-16-os vadászgépek karbantartására.

A képzés speciális, rendkívül összetett angol terminológiát igényel, és kevesebb technikus és mérnök beszél ezen a nyelven, mint a pilóta.

Ukrajna júliusig csak hatot kap meg a nyugati országok által ígért mintegy 45 darab F-16-os vadászgépből. Idén nyárra várhatóan 12 pilóta készül el, ami kevesebb, mint egy teljes század.

A minisztérium megjegyezte, hogy nehéz egyértelmű menetrendet megállapítani az F-16-os vadászrepülőgépek átadására, mert „több feltételnek is teljesülnie kell ahhoz, hogy Ukrajna használni tudja a biztosított repülőgépeket”.

Május elején Csehország egy F-16-os vadászrepülőgép-szimulátort adott át az ukrán légierőnek.

Címkép: az F-16 repülőgép karbantartása

Forrás:

https://www.radiosvoboda.org/a/news-yevlash-vynyshchuvachi-f-16-navchannya-obsluhovuvannya/32959044.html

https://www.radiosvoboda.org/a/news-niderlandy-f-16-navchannia/32957475.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük