Címkép: A HENSOLDT cég berendezéseinek elhelyezkedése egy helikopteren, a cég által publikált fotón. Zöld színnel vannak jelölve az AMPS rendszer elemei

A német HENSOLDT cég önvédelmi rendszerrel látja el az ukrán helikoptereket, azok testreszabott „AMPS” megoldást kapnak a rakétatűz elleni védelem érdekében

Taufkirchen/Germany, 2023. június 21

A szenzormegoldások szolgáltatója, a HENSOLDT a legmodernebb érzékelési és önvédelmi szenzortechnológiával szereli fel az ukrán fegyveres erők helikoptereit.

A megrendelés 16 darab AMPS (Airborne Missile Protection System vagyis Légi Rakétavédelmi Rendszer) érzékelő-védekező rendszert tartalmaz. 

A rendelés értéke a kétszámjegyű milliós tartományba esik. A szállítással a HENSOLDT az ukrán fegyveres erőket az aktuális események által megkívánt korszerű felszerelésekkel látja el. A konkrét berendezés beépítési munkák végrehajtásával a cseh LOM PRAHA javító céget fogják megbízni, aki egyúttal rendszerintegrátorként fog működni.

Arról nem szól a híradás, hogy milyen ukrán helikopterekbe építik be ezt a védelmi rendszert, de vélhetően Mi-24, Mi-17 és/vagy Mi-8 helikopterekről van szó. A LOM PRAHA cégnek van gyakorlata mindezen felsorolt típusokkal kapcsolatban. Arról, hogy a 16 darab védelmi rendszer beépítése hogyan oszlik meg e lehetséges típusok között, nincs információnk.

„Az AMPS szállításával biztosítjuk az ukrán helikopterek védelmi képességének növelését” – mondja Tanya Altmann, az Optronics & Land Solutions divízióvezetője aki egyúttal a HENSOLDT Optronics GmbH ügyvezető igazgatója. „Azzal, hogy először integrálunk ebbe a platformba, megvédjük a legénységet a fenyegetések széles skálájától, különösen a föld-levegő és levegő-levegő rakétáktól.”

Az Airborne Missile Protection System egy rugalmas, önálló önvédelmi rendszer helikopterek és merevszárnyú repülőgépek számára. Moduláris felépítése lehetővé teszi, hogy az AMPS könnyen konfigurálható az adott működési követelményekhez és a különböző küldetési profilokhoz. Az „AMPS” szenzoros megoldás részei a rakétakilövés-érzékelő (MILDS), egy fejlett vezérlő- és kijelzőegység (ACDU) és az aktív nyugtázási rendszer (MACS), amely meghatározza az észlelt rakéták hatótávolságát és sebességét, valamint kiküszöböli a téves riasztásokat. A helikopterek meglévő ellenmérési rendszerei (CMDS) továbbra is működhetnek a jelenlegi AMPS konfigurációval.

A legutóbbi hadműveleti területeken a repülőgép-veszteségek nagy százalékát az infravörös felszín-levegő rakéták (IR SAM) okozták. Emellett a lézer- és radarfenyegetések egyre gyakoribbak a műveleti területeken. E fenyegetések megbízható észlelése érdekében az AMPS rakéta-, lézer- és radarfigyelmeztető rendszerekkel konfigurálható, hogy a lehető legjobb védelmet nyújtsa a gyors észlelés révén. A HENSOLDT már több mint 2000 különböző repülő platformot véd az AMPS-szel.

A HENSOLDT-ról

A HENSOLDT az európai védelmi ipar egyik vezető vállalata. A München melletti taufkircheni székhelyű vállalat komplett érzékelőmegoldásokat fejleszt védelmi és biztonsági alkalmazásokhoz. Technológiai vezetőként a HENSOLDT a védelmi elektronika és az optronika fejlesztését irányítja, és folyamatosan bővíti portfólióját az adatkezelés, a robotika és a kiberbiztonság innovatív megközelítései alapján. A több mint 6500 alkalmazottat foglalkoztató HENSOLDT 2022-ben 1,7 milliárd eurós forgalmat ért el. A HENSOLDT a Frankfurti Értéktőzsde MDAX listáján szerepel.

Forrás:

https://www.hensoldt.net/news/hensoldt-equips-ukrainian-helicopters-with-self-protection-sensor-technology-for-the-first-time/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük