Ukrajna a 2S22 Bohdana önjáró tarack sorozatgyártását tervezi

Forrás: Facebook 1 Окрема Бригада Спеціального Призначення ім. Івана Богуна

Oleksii Reznikov, Ukrajna védelmi minisztere a közelmúltban tájékoztatást adott arról, hogy sikeresen tesztelték harci körülmények között a 2S22 Bohdana 155 mm-es önjáró tarackot. Az eszköz teljes mértékben ukrán tervezésű, ukrán gyártású és ukrán finanszírozásban készült.

A miniszter egy fotót is közzétett, amelyen ő maga ül a vezetőfülkében.

„A Honvédelmi Minisztérium nem hirdette ezt, de egész évben nem hagytuk abba a fegyverek és katonai felszerelések beszerzését hazai gyártóktól. Fokozni fogjuk erőfeszítéseit az ukrán gyártók ösztönzésével összefüggésben” – mondta a miniszter.

Reznikov hangsúlyozta, hogy a Bohdana rendszert sikeresen tesztelték már harci körülmények között is.

Az első 2S22 Bohdana kerekes 155 mm-es tüzérségi rendszer fejlesztése Ukrajnában 2016-ban kezdődött a KZTS PJSC-nél. Az önjáró tarack csövének a gyártása volt az egyik fontos szempont a Bohdana fejlesztésében. Ukrajnában korábban nem gyártottak hasonló berendezést.

A Bohdana az első 155 mm-es NATO szabvány kaliberű tarack, amelyet az ukrán védelmi ipar szakemberei fejlesztettek ki.

A tarackot a KrAZ-63221 alvázra szerelték fel páncélozott kabinnal. 2022. január végén arról számoltak be, hogy a Bohdana sikeresen átment az előzetes tűzpróbákon: 450 lövést adott le, és 42 kilométeres hatótávolságot ért el.

A közzétett fotók az ukrán kísérleti tarack legénységének munkáját, a célzási folyamatot, valamint a töltést és az azt követő lövéseket mutatják be. 

A dolgok úgy alakultak, hogy Bohdana önjáró tarackok tesztelését szinte azonnal követte azok harctéri alkalmazása. Az éles harctéri alkalmazására 2022. májusában került sor. Az alkalmazás bebizonyította, hogy a Bogdana hatékony harceszköz. A tarackot az orosz inváziós erők katonai felszereléseinek, állásainak és személyzetének megsemmisítésére használták. Egyebek között alkalmazták a Kígyó-szigeti harci cselekmények alkalmával.

2022. december 25.-én az ukrán hadsereg bemutatta az ukrán Bohdana kerekes önjáró löveg prototípusának tüzelését. A bemutatóról készült fotókat az Ukrán Fegyveres Erők 1. Ivan Bohun Különleges Erők dandárja tette közzé.

Az eddigi tapasztalatok alapján a Bohdana rendszerben további fejlesztéseket fognak végrehajtani, nevezetesen digitális tűzvezérlő rendszer és automatikus töltőberendezés telepítése várható. Ugyanakkor elképzelhető, hogy egyéb gazdaságszervezési okok miatt a löveget másik hordozó alvázra építik majd fel.

Jelenleg az ukrán védelmi és ipari komplexum a háború miatt új helyszíneket keres, ahova majd telepítik a sorozatgyártási kapacitásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük