Az ukrán dróngyártók havonta 12-15 ezer FPV drónt képesek szállítani a hadseregnek. Ezt az „Eskadron” FPV dróngyártó cég vezetője osztotta meg a „Business Censornak” adott interjújában.

Az „Eskadron” 2022 augusztusában indította el a drónok gyártását 20 darab drónnal. Egy év alatt (2023 augusztusában) a cég elérte a havi 2743 drón kibocsájtást. A tervek szerint decemberben 4000 darabra emelik havi mennyiségüket.

Az „Eskadron” csak a piac egy részével rendelkezik. A Business Censor szerint jelenleg az „Eskadron” részesedése az FPV drónok piacán eléri a 15%-ot. Hozzávetőleges becslések szerint havonta 12-15 ezer FPV drón kerül a hadsereghez. A következő negyedévben pedig számuk elérheti a havi 30 ezret.

A drónok árával kapcsolatosan a gyártó megjegyzi, hogy ez a modelltől függően 12 000 és 27 000  UAH között mozoghat.

Dróngyártás

Az „Eskadron” 2022-ben a semmiből kezdett el drónokat gyártani. A termelés növelése érdekében amellett, hogy külföldi alkatrészekből szerelik össze a drónokat, Kínából is rendelnek kész drónokat.

„A félig összeszerelt drónok egy részét Kínában vásároljuk. A kész drónokra saját firmware-t és robbanásindító rendszereket telepítünk. Ha vannak sebezhető elemek, cseréljük őket. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy diverzifikáljuk a készleteket, és alapvetően csökkentsük az összeszerelési időt” – osztotta meg a gyártási filozófiát a fejlesztő.

Szerintük a módosított kínai drónok jobbak lehetnek, mint a saját összeszerelésű ukrán drónok. 

Az előregyártott és kész kínai drónok gyártási léptéke változó, és az alkatrészellátás zavartalanságától függ. Az arány 50/50 és 70/30 között mozog.

Drónok fejlesztése

A hadseregnek szállított drónok többsége egyszerű és viszonylag olcsó modell. A legdrágább drónok 715 dollárba kerülnek, és több mint 20 kilométert képesek repülni. Ezek a drónok a legjobb kezelő egységekhez kerülnek, akik képesek kiaknázni potenciáljukat.

„Hatalmas eredmény volt számunkra az, amikor hat kilométeres távolságban először eltaláltak egy tankot. Ez Herson felszabadítása során történt. A hat kilométer most senkit sem fog meglepni. Senki sem repül ilyen közel, és minden jó célpont 15-20 kilométerre van. Most a drágább drónok felé lépünk” – mondja az interjúalany.

A drónokat folyamatosan módosítják, figyelembe véve a felhasználóktól kapott visszajelzéseket.

„Nyugodtan repültünk, protokollokkal és algoritmusokkal játszottunk a drónok pályán tartására, majd elkezdődött az ellentámadásunk. Az ellenség „swifteket”, zavarókat vetett be. Egyes területeken 10 drónból 10-et elveszítettünk. Új frekvenciákra váltottunk, és megoldottuk a problémát mondja a cég vezérigazgatója.

Megjegyezte, hogy az ellenséges elektronikus ellenintézkedések megkerülése érekében az ukrán gyártók különféle rádiófrekvenciákat használnak. Az egyik gyártó saját rádiókommunikációs rendszert fejlesztett ki.

A jövőben a csapásmérő drónok következő generációi várhatóan sokkal nagyobb távolságra is képesek lesznek erősebb robbanófejet szállítani. Az „Eskadron” már fejleszt egyet ezek közül:

„Nagy, erős, 30 km-ig 1,5 kg-ot, 12 km-ig 4 kg-ot szállít egy irányba. Ezek a paraméterei a legdrágább drónunknak 27 ezer UAH-ért. Magunk között már „Mamutnak” hívjuk. Ez lesz a jövő drónja. Jelenleg a műszaki specifikációkon dolgozunk, és már végeztünk harci teszteket is.”

A cég vezérigazgatója reméli, hogy jövőre a Honvédelmi Minisztérium kiválasztja a 10 legjobb FPV dróngyártót, és megkezdi a drónok nagy tételeinek szerződéskötését. Ez növeli a termelési kapacitást és a hatékonyságot.

Címkép: illusztráció – az Escadron által gyártott drónok

Forrás:

https://mbiz.censor.net/resonance/3452489/vyrobnyk_fpvdroniv_eskadron_poky_my_ne_pogodylys_na_umovy_i_ne_vjyly_zahodiv_finansovogo_harakteru_nas?fbclid=IwAR1MhYWh5sLq74YlLAMuG4ixxPwSiN6Kwnu33GxbdFWMPLG6UGCiqVUL_hc

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük