Forrás: https://www.kvertus.com/, https://dev.ua/news/pushka-1653576664

Március 26-i blog-cikkünkben Emelkedik az ukrán dróngyártók profitja címmel már foglalkoztunk azzal a helyzettel, hogy az ukrán kormány felismervén a drónok veszélyességét továbbá azok elhárításának fontosságát központi intézkedéseket hozott a dróngyártási és drónelhárítási tevékenység fokozására, illetve az ezzel kapcsolatos gazdasági tevékenység profitabilitásának növelésére.

A jövőben be kívánunk mutatni néhány olyan ukrán céget, amelyek a fenti témakörökben tevékenykednek. Első cégként a KVERTUS LLC céget tekintjük át.

A Kvertus Technology egy ukrán cég, amely olyan eszközöket gyárt, amelyekkel drónt lehet „lelőni”. Ez egy kijevi cég, de jelenleg ideiglenesen az ország nyugati részén található. Jelenleg 10 fő a csapat tagja.

A cég első drónellenes eszközét 2017 végén fejlesztette ki. Ez egy kétcsöves szerkezet volt, mintegy 18 kg súlyú, a felhasználó pedig hátizsákban vitte magával a tölthető elemeket. 

A megalkotott eszköz rádióinterferenciát kelt, kommunikációs zavargenerátorral rendelkezik. Az irányított antennák a megfelelő irányba irányítják a jelet. Lefedik azokat a frekvenciákat, amelyeken a kereskedelmi és taktikai drónok 99%-a működik.

A cél nem a magasan (7-10 km) repülő drónok (pl. Orlan) elfogása és leszállítása,  hanem a taktikai drónok zavarása. Ezek többnyire kopterek, amelyeket pl. tűzirányítási adatok szolgáltatására és egyéb információgyűjtésre használnak. Fentieken túl a taktikai drónok hordozhatnak robbanóanyagot is.

A drónelhárító fegyver hatósugarába kerülve a drón elveszíti a kapcsolatot a navigálást segítő műholddal vagy a vezérlőpulttal. A saját képe eltűnik – nem tud fotókat/videókat készíteni. A zavarás következtében a drón eltéríthető az eredeti pályájától illetve leszállásra kényszeríthető.

Az eredeti eszköz 18 kg-os súlyával szemben a mostani modernizált eszköz súlya mindössze 5 kg. Kialakítása komplex (egy dobozban található minden, nincsenek különálló akkumulátorok). Hatótávolsága nyílt terepen 3,5 km. 

A cég az export engedélyt 2022. február 23-án (egy nappal a háború kitörése előtt) kapta meg a kormánytól. A háború kezdetével a cég a kereslet növekedésére számít.

Úgy gondolják, hogy a hatékony drónok elleni védelemhez 2000-3000 egységet kellene leszállítani a fegyveres erők számára. Egy ilyen eszköznek szinte minden gyalogsági szakaszban kellene lennie, vagyis kb. 500 méterenként a frontvonal mentén.

A cég már napi 5 drónelhárító fegyvert tudna gyártani, de terveik szerint ezt napi 10 darabra fel tudnák emelni. Egy eszköz jelenlegi (háborús) ára mintegy 12 000 USD (a háború előtt 15 000 USD volt).

Jelenleg megrendeléseket elsősorban jótékonysági alapokból kapnak bizonyos katonai egységek számára. 

A Drone Jammer Antidrone KVS G-6 drónelhárító „puskák” legnagyobb tételét Max Polyakov ukrán űr- és informatikai vállalkozó rendelte meg – 100 darabot. 

A Drone Jammer Antidrone KVS G-6 hatékony eszköz a védett területet megközelítő drónok elleni küzdelemben a drónvezérelt és navigációs csatornák elnyomásával, ami a behatoló semlegesítéséhez és leszállításához vezet.

A cég ISO 9001:2015 minőségirányítási tanúsítvánnyal rendelkezik, melynek témaköre:

UAV észlelésére és elhárítására és a kommunikáció blokkolására szolgáló technikai eszközök fejlesztése, gyártása, értékesítése és szervizelése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük