Címkép: az UJ-22 Airborne drón az Arms and Security 2021 nemzetközi fegyverkiállításon

Forrás: https://t.me/bazabazon/17113

Oroszország azt állítja, hogy egy ukrán drón zuhant le Moszkva térségében. A hírek szerint a földre zuhant UAV-t a Noginszk városa melletti erdőben találták meg.  A drón lezuhanását április 23-án délután egy helyi lakos fedezte fel, a házától mintegy 300 m távolságban. A helyi lakos értesítette a rendőrséget.

Az orosz Telegram (lásd a fenti forrást)  beszámol a drón felfedezéséről, alátámasztva azt a lezuhanás helyszínéről készült fotókkal. Azt állítják, hogy egy ukrán drónról volt szó, amelynek egy Oroszország területén lévő objektumot kellett volna célba vennie.

Az orosz média szerint a talált 3,5 méter hosszú pilóta nélküli légijármű nagyon hasonlít az ukrán UJ-22 Airborne drónhoz.

Elmondásuk szerint a drón belsejében körülbelül 30 darab, 570 g tömegű robbanóanyag „brikettet” találtak. A moszkvai külvárosi Noginszk közelében lezuhant drón állítólag C-4 plasztik robbanóanyaggal volt felszerelve. Az orosz bombatechnikusoknak körülbelül 5 órán keresztül kellett dolgozniuk azon a helyen, ahol a drón lezuhant.

Az UAV vélhetően azért zuhant le, mert kifogyott az üzemanyaga.

Egy korábbi jelentés egy állítólagos ukrán UJ-22 Airborne drón Moszkva régióban való lezuhanásáról 2023 február végén jelent meg. Orosz állítás szerint a drónt a moszkvai régió Kolomenszkij körzetében lévő Gubastovo faluban fedezték fel.

Az UJ-22 Airborne drónt az Arms and Security 2021 nemzetközi fegyverkiállításon mutatták be Kijevben. Ennek a pilóta nélküli légi járműnek az arzenálja nem irányítható légibombákat tartalmaz, amelyeket élőerő és páncélozott járművek megsemmisítésére használnak. Ezen kívül a pilóta nélküli légijármű kamerát vagy optikai-elektronikus állomást is hordozhat.

A fejlesztők szerint az UJ-22 Airborne maximális felszálló tömege 85 kilogramm, ebből 20 kg a hasznos teher. A bejelentett maximális repülési idő 14 óra 200 km/h sebességig.

A fenti két eset összehasonlítása alapján az alábbi következtetésekre lehet jutni:

Mindkét esetben a talált pilóta nélküli légijármű (UAV) nagyon hasonlít az ukrán UJ-22 Airborne drónhoz. Mindkét esetben a lezuhanás valószínűsíthető oka az üzemanyag kifogyása volt.

Noginszk Moszkva központjától mintegy 55 km távolságra fekszik keleti irányban.

Gubastovo Moszva központjától 110 km távolságra fekszik délkeleti irányban.

Amennyiben a drónok célja Moszkva elérése volt, akkor további fejlesztő munkára van szükség a hatékonyabb navigáció és a hatótávolság növelése érdekében.

Az UJ-22 Airborne drónt gyártó UKRJET cégről és termékeiről a közeljövőben tervezünk még foglalkozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük