Verseny az ukrán drónoknak a Vörös tér elérésére és ottani leszállásra

Forrás:

Volodimir Jacenko Facebook oldala,

Andrej Vorobjov Telegram közlése február 28.

Clash Report Twitter március 26.

https://myc.news/en/politika/ukraina_nachinaet_massovoe_proizvodstvo_novogo_mnogofunkcionalnogo_bpla_dovbush

A címfotón a Vörös térrel a háttérben érdekes orosz-angol nyelvű KRESZ tábla látható:

„Бесполетная Зона – No drone zone” – vagyis ez egy repüléstilalmi zóna, ahol repülőeszközök nem repülhetnek, kimondottan beleértve a drónokat. Az ezt megsértő magánszemélyeknek 50 000 rubel (mintegy 212 ezer HUF), a jogi személyeknek pedig 300 000 rubel (mintegy 1,272 millió HUF) büntetést kell fizetniük.

A tiltás ellenére a Vörös téri drón repülést illetően érdekes verseny várható az ukrán gyártású drónok között.

Volodimir Jacenko a DOVBUSH nevű ukrán drón fejlesztője, egyben az ukrán Monobank társalapítója versenyt hirdetett az ukrán gyártású drónok számára.

A feladat: május 9-én a Vörös térre repülni és ott landolni. Közismert, hogy a dátum a Győzelem Napja, és ilyenkor a téren katonai dísszemlét szoktak tartani.

A Jacenko által meghírdetett díj: 20 000 000 hrivnya (mintegy 187,3 millió HUF)

Jacenko azt javasolja, hogy a díj összegét osszák meg a drón gyártója és annak katonai üzemeltetője között.

Jacenko DOVBUSH nevű drónja is részt fog venni a versenyen, de versenyen kívül fog repülni.

Az azonosítás és megkülönböztetés érdekében a drón szárnyain ukrán szlogennek kell szerepelnie.

A verseny célkitűzését teljesíteni nem egyszerű. A jelek szerint egyelőre nincs olyan drón, amely elérte volna Moszkvát, bár már közel jártak ahhoz.

Andrej Vorobjov, Moszkva megye kormányzója február 28-án Telegramon közölte, hogy a Kolomnai járásban lévő Gabasztovo községben mintegy 100 méterre a Gazprom kompresszor állomásától lezuhant egy drón. A lezuhanás oka ismeretlen, de azt feltételezik, hogy lehetséges, hogy kifogyott az üzemanyag és ennek következtében fának ütközött és jelentőesen megsérült.. A drón lehetséges eredetéről egyelőre nem adtak tájékoztatást.

A Clash Report Twitteren március 26-án közölte, hogy robbanás történt délután a Moszkvától nagyjából 220 kilométerre délre található Tula körzetben Kirejevszk városának központjában.  A TASZSZ orosz hírügynökség később azt közölte, hogy a robbanást egy drón okozta. A helyszín távolsága a legközelebbi ukrán pontig 430 km.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük