Címkép: Az ukrán-cseh kormányközi ülés jegyzőkönyvének aláírása (balról Volodimir Havrilov ukrán védelmi miniszter helyettes, jobbról a cseh HM Védelmi Ipari Együttműködési Főosztályának főigazgatója, Radka Konderlová Forrás: cseh HM honlap

a kép illusztráció. Pisztolyok házának és szánjának felületkezelése a CZUB cégnél

Ukrán védelmiipari kooperáció a cseh CZUB és Sellier&Bellot cégekkel

Múlt héten Prága volt a Cseh-Ukrán Védelmi Ipari Kormányközi Bizottság harmadik ülésének helyszíne. Csehországot a HM Védelmi Ipari Együttműködési Főosztályának főigazgatója, Radka Konderlová, Ukrajnát pedig a védelmi miniszter-helyettes és Volodimir Havrilov nemzeti fegyverkezési igazgató képviselte.

A találkozón mindkét fél további tisztségviselői is részt vettek: Szergej Bojev, Ukrajna stratégiai ipari miniszterhelyettese és Aleš Vytečka, a HM Kormányközi Védelmi Együttműködési Ügynökségének igazgatója. Az ukrán delegációban az Ukrán Fegyveres Erők szakértői és az Ukrajnai Védelmiipari Holding (korábbi nevén UkrOboronProm) ukrán állami vállalatok képviselői voltak.

Mindkét fél megállapodott abban, hogy elmélyítik a kölcsönös együttműködést a 2023. július 7-én Prágában aláírt, a Cseh HM és az Ukrajna Stratégiai Iparágak Minisztériuma között a Védelmi Ipari Együttműködésről szóló Egyetértési Memorandum alapján.

A találkozó elején Ukrajna Védelmi Minisztériuma őszinte köszönetét fejezte ki a cseh kormánynak az ukrán szuverenitás, területi integritás és minden ukrán állampolgár orosz agresszióval szembeni védelmében nyújtott általános támogatásáért. A Cseh Köztársaság megerősítette határozott elkötelezettségét Ukrajna folyamatos támogatása mellett.

A Cseh Köztársaság további ipari együttműködést javasolt a következő hat területen:

1. Cseh védelmi ipari termékek szállítása az ukrán fegyveres erők szükségleteihez;

2. A cseh kormány támogatása a harmadik országokból származó fegyverek és katonai felszerelések szállításához;

3. Együttműködés a nehézfegyverzeti anyagok és katonai felszerelések (nehéz harckocsik, páncélozott járművek, tarackok, rakétavetők) javítása és karbantartása, valamint a légi platformok (értsd repülőgépek, drónok stb.) javítása és korszerűsítése terén;

4. Együttműködés a cseh-ukrán védelmi klaszterben és munkacsoportjaiban, mint a projektek megvalósításának alapvető platformja;

5. Az ukrán fegyveres erők javítási és karbantartási szakembereinek képzése;

6. Aknamentesítés ukrán területen.

A kormányközi bizottság ülésén együttműködési memorandumokat írtak alá az ukrán védelmi ipar és a cseh CZUB és a Sellier & Bellot társaságok. A memorandumok a vállalkozások közötti hosszú távú megbeszélések eredményeként születtek, és formális alapot adnak a gyakorlati együttműködés megkezdéséhez.

A cseh CZUB fegyvergyártó kézifegyvereket és gránátvetőket gyártásával foglalkozik. 102 országban van jelen a világban.1390 alkalmazottja van. 87 éves gyakorlattal rendelkezik a fegyvergyártásban. 1853 lőfegyvert gyárt naponta.

A Sellier & Bellot lőfegyverekhez való lőszereket gyárt. Az 1825-ben alapított Sellier & Bellot a világ egyik legrégebbi lövész- és védelmiipari vállalata és a Cseh Köztársaság legjelentősebb mérnöki vállalatai közé tartozik.

Az ukrán és cseh fél megállapodott abban is, hogy közelítik védelmi innovációs ágazataikat, hogy azonosítsák az új technológiák, különösen az EDT kutatási és fejlesztési együttműködési csomópontjait.

A látogatás során az ukrán delegáció a cseh nemzetbiztonsági tanácsadóval, a Külügyminisztérium vezető tisztségviselőivel is tárgyalt, és 12 cseh védelmi ipari céget látogatott meg, különös tekintettel a nehézgépekre, lőszerre és repülőtechnikára.

 A látogatások célja az volt, hogy bemutassák a cseh védelmi iparban rejlő potenciált az ukrán fegyveres erők számára, és áttekintsék a jelenleg folyamatban lévő együttműködési projekteket is.

Forrás:

https://www.army.cz/en/ministry-of-defence/newsroom/news/additional-mous-to-support-defence-industrial-cooperation-with-ukraine-245253/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük