Az Ukroboronprom és a cseh védelmi minisztérium közös védelmi klasztert hoz létre

Az Ukroboronprom Állami Konszern együttműködést kezd a Cseh Köztársaság Védelmi Minisztériumával.

Az Ukroboronprom sajtószolgálata közleményt adott ki arról, hogy 2022. nivember 9.-én megállapodást írtak alá egy védelmi klaszter létrehozásáról a Cseh Köztársaság Honvédelmi Minisztériumának Kormányközi Védelmi Együttműködési Ügynökségével (AMOS).

A védelmi klaszter létrehozása a következőket tartalmazza:

  • katonai felszerelések gyártása;
  • a különböző kaliberű lőszerek termelésének növelése (mind a jelenlegi létesítményekben, mind az újonnan létrehozott, biztonságos helyen);
  • katonai felszerelések karbantartására és javítására szolgáló szervizközpontok fejlesztése;
  • együttműködés a csúcstechnológiák területén, különösen közös kutatóközpontok létrehozása.

„Csehország az ukrán védelem és védelmi ipar megbízható ipari támasza lesz” – mondta Tomáš Kopečný, a Cseh Köztársaság védelmi miniszterhelyettese.

Az együttműködés megvalósításában vezető ukrán és cseh védelmi vállalkozások, valamint nemzetközi adományozók vesznek részt.

Ezt a megállapodást Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke és Petr Fiala, a Cseh Köztársaság miniszterelnöke közötti megállapodás részeként írták alá.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Oleksii Reznikov, Ukrajna védelmi minisztere egy nappal korábban bejelentette, hogy Ukrajna védelmi ipara megkezdte a 122 mm-es és 152 mm-es tüzérségi lövedékek gyártását. A szovjet korszak rendszereinek új tüzérségi lövedékeit már tesztelték. Reznikov azt is hangsúlyozta, hogy Ukrajna jelenleg nem tervez 155 mm-es lőszert modern tüzérségi rendszerekhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük