Az „Ukrán Páncéltechnika” újraindította a 60 mm-es aknavető lőszerek gyártását

Forrás: az „Ukrán Páncéltechnika” cég közösségi oldala

https://www.facebook.com/ukrainianarmor/posts/pfbid02syLTkrnvgeWnjMNFggL4rLRLwdZ7Yna1GdTx3NbApTUFEBJA2pKydki59QMDbETpl

Az „Ukrán Páncéltechnika” (Українська бронетехніка) nevű Tervező és Gyártó Vállalat újraindította a 60 mm-es aknavető lőszerek sorozatgyártását, és már több mint 100 000 darabot szállítottak az ukrán fegyveres erőknek.

Az „Ukrán Páncéltechnika” Ukrajnában először alkalmazta a NATO-megközelítést, és nem 60 mm-es kaliberű aknát, hanem lőszert gyártanak.

Elmondásuk szerint az „Ukrán Páncéltechnika” által gyártott 60 mm-es aknavető lőszert annak tesztelését követően 2018 végén fogadták el a Honvédelmi Minisztérium megbízásából. A sorozatgyártás az ukrán hadsereg igényeire 2019-ben kezdődött.

„Sajnos a teljeskörű invázió kezdetével a cég termelő létesítményeinek egy része elveszett, egy része megszállás alá került. Jelenleg az „Ukrán Páncéltechnika” a megosztott gyártás elveit alkalmazva visszaállította a honvédség számára szükséges ilyen lőszerek sorozatgyártásának lehetőségét az áthelyezett telephelyeken” – mondta Vladislav Belbas vezérigazgató.

Az ukrán páncélos aknavető lövedék egy UB60 nevű 60 mm-es repeszgránát, amelyet az „Ukrán Páncéltechnika” fejlesztett ki és gyártott. Súlya 1380 gramm és 2500 méteres sugáron belül képes célokat eltalálni. Egy szállítódobozba 12 lőszer csomagolható be. A lőszert minden NATO szabvány szerinti 60 mm-es aknavetővel ki lehet lőni.

A gyártó hangsúlyozza, hogy a termékük egy használatra kész aknavető lőszer, ami teljes mértékben fel van szerelve maximális hajtóanyag töltettel, és hermetikusan egy különálló csőbe van csomagolva. Kiegészítő tevékenység nélkül azonnal használható, ami mobilitást ad a felhasználónak. Az alkalmazott megoldás csökkenti a ráfordítandó katonaidőt és nem igényli a legmagasabb szintű képzettségű lövészeket.

A klasszikus posztszovjet aknavető lőszer csupán egy meghajtó testből áll, szerelt patron és gyújtóegység nélkül, amivel utólag kell ellátni.

A vezérigazgató szerint jelenleg az általuk gyártott termék az egyetlen ukrán aknavető lőszer, amit a hazai védelmi ipar gyárt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük