A CZ Bren 2 mellett a cseh-ukrán védelmi projektek helyzetét is megvitatták a kijevi Nemzetközi Védelmi Ipari Fórumon

Csehországból Daniel Blazhkovec védelmi miniszterhelyettes részt vett az első alkalommal megrendezett ukrán Nemzetközi Védelmi Ipari Fórumon, amelyről egy korábbi posztunkban már tudósítottunk. Blazhkovec a fórum keretein belül megvitatta az ukrán féllel az aktuális közös projekteket a fejlesztés különböző szakaszaiban, valamint az új projektekkel kapcsolatos együttműködési lehetőségeket.  

A főbb projektek között szerepelnek az alábbiak:

  • a Bren 2 „Sich” gépkarabély gyártásának átadása a Česká Zbrojovka cégtől
  •  kis kaliberű lőszergyártó sor átadása a Sellier&Bellot cégtől
  • nagy kaliberű lőszerek gyártása kemény polimer felhasználásával, amely innovatív megoldást jelent nyersanyaghiány idején
  • páncélozott járművek, a gyalogsági harcjárművek gyártásában vagy a speciális Tatra alvázak szállításában való együttműködés
  • együttműködés a pilóta nélküli járművek és a kapcsolódó technológiák terén.

Jelen blog cikkünkben a CZ Bren 2 gépkarabély gyártási projekttel foglalkozunk. A feladat: ezen gépkarabélyok gyártásának beindítása az ukrán létesítményekben.

A Cseh Köztársaság átadja Ukrajnának a CZ BREN 2 gépkarabélyok gyártására vonatkozó engedélyt. Az erre vonatkozó nyilatkozatot a Cseh Köztársaság védelmi minisztériuma megtette.

A Česká Zbrojovka által gyártott gépkarabélyokat Ukrajnában Sich („Січ”) márkanév alatt gyártják majd.

A CZ  Bren 2 gépkarabélyok már szolgálatban állnak az ukrán katonáknál. Feltételezhető, hogy ezeket főként az ukrán védelmi hírszerzés egységei használják.

A CZ Bren 2 gépkarabélyt a cseh CZ-UB cég fejlesztette ki a CZ-805 BREN továbbfejlesztett változataként. A fegyvert sorozatban gyártják, és a cseh hadsereg szolgálatában áll.

A CZ Bren 2-t 2015-ben mutatták be. 2017-ben ezt a gépkarabélyt a cseh hadsereg vette át.

A CZ Bren 2 egy gázelvételi rendszerű, szelektív tűzfegyver. A felső része alumíniumból-, míg az alsó részegységei polimer anyagból készülnek. A fegyver körülbelül 0,5 kg könnyebb, mint elődje, és javult az ergonómia is. A töltési mechanizmust újratervezték, úgyhogy a töltő kar nem mozdul el a tüzelés közben és nem marad hátsó helyzetben a lőszer elfogyása esetén. Továbbá a töltőkar kétoldali lehetőséget kapott, tehát a fegyver mindkét oldalán felszerelhető. A fegyver csöve gyorsan levehető-cserélhető és három különböző hosszúságban létezik.

A fegyver gyártásához szükséges licencet Magyarország is megvásárolta. A fegyvereket az Arzenál kiskunfélegyházi üzemében készítik. A gyártott fegyverek használatba vétele a Magyar Honvédségnél 2019-ben kezdődött meg.

2021-ben vált ismertté, hogy Csehország 110 millió eurós megrendelést adott le, amely 12 000 darab 14 hüvelykes csövű CZ BREN 2, 11 hüvelykes csövű 3832 BREN (mind 5,56 mm-es kaliberű) gépkarabélyt tartalmazott.

Címkép: illusztáció – a CZ Bren 2 gépkarabély egy kiállítási tablón

Forrás:

https://wtinfo.hu/2018/04/02/uj-gyalogsagi-kezi-lofegyverek-gyartasa-es-rendszeresitese-kezdodik-meg-magyarorszagon/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük