Egy viszonylag sértetlen orosz kamikaze drónt találtak Ukrajnában egy mezőgazdasági földterületen az Ukrajna ellen végrehajtott kiterjedt, masszív, kombinált orosz légitámadást követően. 

A rendelkezésre álló képek alapján úgy tűnik, hogy a drónt egy ismeretlen elektronikus zavarórendszer szállította le (ez az elektronikus drónelhárító rendszerek alkalmazásának egyik „eredménye”), esetleg a drónt valamely rendszerének meghibásodása vitte földre.

Kiemelendő ennek a kamikaze drón felületének nem mindennapi fekete színe. A Shahed-136-nak (orosz nevén Gerany-2) ezt a sajátos változatát csak nemrég vetették be az Ukrajna elleni csapások során. Az ukrán légvédelmi egységeknek többször is sikerült sikeresen elfogniuk ezeket a drónokat. 

A talált drónt alaposabban megvizsgálva számos módosítást azonosítottak, amelyek magukban foglalják a drón szerkezeti anyagainak, navigációs rendszerének és robbanófejének változásait.

A legújabb Shahed drónok navigációs rendszereibe immár orosz gyártmányú Kometa digitális antennákat építenek be, ami egy stratégiai adaptáció, amelynek célja az ellenséges zavarásokkal szembeni érzékenység csökkentése. Ez a technológia hasonlóságot mutat az orosz UMPK siklóbombákban használt technológiával.

Ezenkívül az új Shahed drónok kompozit testeket tartalmaznak, amelyek szilárd habszerű anyaggal vannak feltöltve, ami eltér korábbi, méhsejt-cellaszerű szerkezetű, moduláris társaitól. Az a döntés, hogy a Shahed-136 drónokat feketére festik, azt a célt szolgálja, hogy megnehezítse a vizuális azonosítást, különösen éjszakai műveletek során.

Fontos kiemelni, hogy Oroszország ezeket a Gerany-2-ként emlegetett drónokat egy Moszkvától 500 mérföldre keletre található létesítményben szereli össze, a Tatár régióban, egyelőre Iránból szállított készletek felhasználásával (lásd a lentebb hivatkozott blog posztunkat). Nyugati hírszerzési jelentések azt sugallják, hogy a Kreml felpörgeti ezeknek a drónoknak a gyártását, és azt tervezi, hogy idővel további gyártólétesítményeket létesít az alkatrészek gyártása céljából.

2023. február 11-én „Irán dróngyárat épít Oroszországban” címmel (https://vedelmiiparblog.hu/blog/iran-drongyarat-epit-oroszorszagban/)  tájékoztatást adtunk arról, hogy Moszkva és Teherán egy új oroszországi gyár felépítését tervezi, amely legalább 6000 iráni tervezésű drónt gyárthat.

A másik témával foglalkozó cikkünk „Iráni drónok gyártása Oroszországban” címmel jelent meg (https://vedelmiiparblog.hu/blog/irani-dronok-gyartasa-oroszorszagban/) 2023. augusztus 29-én, amiben a Tatár régióban megvalósuló beruházástól írunk.

Mindkét cikk arról tanúskodik, hogy Oroszország az iráni eredetű drón hazai gyártásának megvalósítását folyamatba tette, de egyelőre úgy tűnik, az alkatrészek saját gyártásának meghonosítása illetve a hazai gyártás teljes léptékű létrehozása még távolabb van.

Címkép:

A mezőgazdasági területen talált orosz drón

Forrás:

https://defence-blog.com/ukraine-recovers-intact-shahed-136-drone/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük