Talán meglepő a cégek mebnyisége, de a lent hivatkozott forrásunk szerint Ukrajnában több mint 50 fejlesztő-gyártó cég dolgozik, több mint 100 elektronikus hadviselési (EW) és Signals Intelligence (SIGINT) rendszer kifejlesztésén.

Szerkesztő megjegyzése: tekintettel a cégek és az eszközök nagy mennyiségére, a téma feldolgozását két posztban végezzük el.

A fenti ukrán cégek aktív támogatást kapnak a Brave1-től (ez egy katonai technológiák fejlesztését végző klaszter Ukrajnában) termékeik kodifikációjában.

Az EW és SIGINT rendszerek fejlesztése az ipar válasza a frontvonalakon dinamikusan felmerülő fenyegetésekre. Egyre nagyobb figyelmet fordítanak a rövid hatótávolságú EW rendszerekre, amelyeknek ellensúlyozniuk kell az FPV-ket és a drónokat, amelyek a katonai élőerő felett lebegve robbanóanyagokat dobnak le.

„Egy egy évvel ezelőtti rendszer ma már nem felel meg a kihívásoknak” – mondja Oleh Donets, a Brave1 EW/SIGINT irányítási vezetője.

Az utóbbi időben ukrán cégek különféle új megoldásokat dolgoztak ki az EW területen. A katonai tudósítóknak lehetőségük volt áttekinteni ezeket a cégeket, amelyekből bemutatunk néhányat.

Kvertus

A Kvertus cégről 2023. április 22. keltezésű blogunkban Ukrán drónelhárító „puska” címmel már írtunk (lásd: https://vedelmiiparblog.hu/blog/ukran-dronelharito-puska/). Jelenleg a Kvertus kínálja a legtöbb EW és SIGINT rendszert az ukrán piacon. Katalógusukban több mint 22 egyedi EW rendszer található.

„Egy hónapja érkezett a termékskálánkba egy SIGINT, amely a maga csoportjában a leggyorsabb a világon” – mondta a cég képviselője. Jelenleg a rendszer minden szükséges teszten átesik az ukrán védelmi minisztériumban és a fronton.

„Katonáktól gyűjtünk visszajelzéseket, hogy javítsuk és alkalmazkodjunk a háborúhoz” – mondta el a cég az új fejlesztésről. A közelmúltban a cég kifejlesztett egy KRAKEN-M többsávos rendszert, amelyet a parancsnoki helyek kombinált védelmére terveztek.

A rendszer katonai, polgári és kritikus infrastrukturális létesítményeket véd.

„A rendszer tartalmaz egy irányított antennát, amely két kilométerig működik, és egy kupolát, amely egy kilométertől kezdve működik” – mondták a fejlesztők. A működési frekvenciák be- és kikapcsolásával folyosókat készíthetnek a saját (ukrán) drónok repüléséhez.

A Kvertus három „EW hátizsákot” is gyárt különböző frekvenciákon az FPV drónok ellen.

Az AD COUNTER FPV BACKPACK F2 M50 kis mobil egységek, aknamentesítési műveletek, rövid támadó akciók vagy sebesült vagy elesett katonák felderítésére szolgál.

A cégnek kétfajta drónellenes fegyvere van. Az egyik fegyvernek a hadianyagot dobó drónokat kell céloznia, a másiknak pedig az FPV-ken kell működnie.

„Ez [értsd: az elektronikus fegyver] lesz a legerősebb a világon a maga kategóriájában” – biztosítják a fejlesztők.

A Kvertus már rendelkezik egy AD MW általános célú fegyverrel, amely hat sávban kelt rádióinterferenciát.

A dróntechnológia fejlődésével azonban megjelennek a távoli antennák is, amelyek felerősítik a jeleket és megakadályozzák a jelvesztést. Ezért új, szuperhatékony eszközökre van szükség a fejlődő fenyegetések kezeléséhez.

A cég különösen az MS AZIMUTH jelintelligencia rendszert fejlesztette ki, amely segít a drónok észlelésében.

Ezt az állomást pilóta nélküli járművek észlelésére és pontos meghatározására tervezték a fedélzeti rendszereikből származó jelek elemzésével, beleértve a vezérlést, a telemetriát és az adatátviteli csatornákat. Ezen kívül képes figyelni a rádiófrekvenciás spektrumot, mérni a rádiófrekvenciás sugárzási paramétereket, megkeresni a jelforrásokat, és dokumentálni tudja működésének eredményeit.

Obry Miltech

Az Obry Miltech egy új ukrán védelmi vállalat, amely nemrégiben mutatta be két fő termékét. Ezeket a termékeket most kodifikálják.

Kifejlesztette a dóm anti-FPV „Horizon ANTIFPV BASE” és „Horizon ANTIFPV AUTO” EW rendszereket, amelyeknek rövid távolságon hatnak az ellenséges drónokra.

A „Horizon ANTIFPV AUTO” olyan katonai felszerelésekre van telepítve, amelyeknek meg kell védeniük a mozgó járművet. Ehhez a rendszer négy mágnessel rendelkezik.

A „Horizon ANTIFPV BASE” háromlábú állvánnyal rendelkezik, amelyet stabil (nem mozgó) katonai pozíciókba lehet beszerelni a katonák védelmére.

„Az interferenciát kibocsátó antenna védőburkolattal van lezárva; Az antenna alá különböző chipekkel zavaró generátort helyeznek el” – magyarázta a cég.

Az EW-t tesztelték az ExpressLRS és a Crossfire modulok elnyomására. Az ExpressLRS és a Crossfire FPV drónvezérlő modulokat fejleszt, amelyek nagy teljesítményű rádiókommunikációt biztosítanak a kezelővel.

Az ExpressLRS a 2,4 GHz-es és 900 MHz-es sávban fut, míg a Crossfire csak 900 MHz-en.

A Crossfire zárt architektúrán működik, tiltva minden módosítást, míg az ExpressLRS nyílt platformot kínál, amely lehetővé teszi a testreszabást és a finomítást.

A nehezen zavarható ExpressLRS sokkal kényelmesebb a harci feladatok elvégzésére, és rugalmasabb a beállításaiban.

„Dolgozunk az ilyen modulok ellen, zavarjuk őket, de nem mondhatjuk, hogy ez 100%-ig tökéletes. Jelenleg nincs egyetlen olyan rendszer sem Ukrajnában, amely megbízhatóan zavarná az ExpressLRS-t, különösen, ha annak távoli antennája felerősíti a jelet” – mondják a fejlesztők.

A vállalat rámutatott arra, hogy az EW akár 90%-os hatékonyságot is elérhet az UAV-okkal szemben, de egy ilyen rendszer bevezetése nagyon költséges, ami potenciálisan csökkenti a rendelkezésre álló EW-rendszerek számát.

„Jó lenne egy olyan EW, amely 70%-os hatékonysággal rendelkezik az FPV drónokkal szemben, és a legtöbb szolgálatosnak megfelelő áron elérhető” – nyilatkozták az Obry Miltech képviselői.

VPP INVEST

Az elektronikus hadviselési rendszert olyan cégek is gyártják majd, amelyek kezdetben katonai alkalmazásokra szánt drónok fejlesztőjeként indultak.

2023-ban a VPP INVEST mérnököket kezdett felvenni, hogy létrehozzák saját EW-jét SAFE-1 néven.

A harci műveletek folyamatosan és dinamikusan változtatják az EW követelményeit, és növelik a szükséges frekvenciák számát.

A cég szakemberei egy univerzális EW rendszer kifejlesztése mellett döntöttek, amely akár stabilan, akár járműveken telepíthető.

A továbbfejlesztett változat – „SAFE-5” – öt antennával rendelkezik. Fedélzeti hálózatról tölthető, ami lehetővé teszi a hosszútávú működést anélkül, hogy kritikusan felmelegedne. A rendszer egy akkumulátorcsomagot is tartalmaz.

A rövid hatótávolságú elektronikus hadviselési (EW) rendszerek fejlesztésével kapcsolatos ismertetőnket a következő blog posztunkban folytatjuk.

Címkép: illusztráció – drónelhárító „puska”

Forrás:

https://mil.in.ua/en/articles/perspective-market-of-ukrainian-short-range-ew-systems

(https://kvertus.ua/)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük