Címkép: ukrán TBM rakéta egy részének tesztelése próbapadon a Pivdenne Konstrukciós Irodán 2019-ben. A fotó az Iroda weboldaláról származik.

Ukrajna saját nagy hatótávolságú rakéta fejlesztésére irányuló projektbe fektet be

2023 június 8-án konferenciát tartottak, amelyról élő közvetítés volt sztrímelve az NVUA (NV – New Voice, UA – Ukrajna) csatornáján, „Nagy nap az NV-vel. Párbeszédek Ukrajna helyreállításáról” címmel. A több mint 7 órás anyag megtekinthető a YouTube-on a következő címen:

https://www.youtube.com/watch?v=rLisIpXSXbs

A védelmi ipar szempontjából figyelmet érdemel Oleksii Reznikov, ukrán védelmi miniszter nyilatkozata amely 4:24:05 és 4:49:55 között hangzott el (tehát mintegy 25 perces nyilatkozatról van szó).

A minisztert különösen arról kérdezték, hogy van-e lehetőség Ukrajnában a nagy hatótávolságú rakéták gyártásának megújítására.

A miniszter kifejtette, hogy Ukrajnának jó kilátásai vannak saját, 1000 kilométeres vagy annál nagyobb hatótávolságú, nagy hatótávolságú rakéták gyártására.

„Van egy jóváhagyott rakétaprogramunk. A költségvetésből már hivatalosan is elkülönítettek erre pénzt. Ennek a programnak az előadói 100%-ban ukrán termelés, ipar” – mondta Reznikov.

Egyúttal sikeres példát hozott az ukrán Neptun hajóelhárító rakéták projektjére, amely elsüllyesztette a Moszkva orosz cirkálót.

„Nagyon jó kilátásaink vannak arra, hogy több mint ezer kilométeres hatótávolságú ukrán rakétákkal rendelkezzünk” – hangsúlyozta Reznikov.

A miniszter azt is hozzátette, hogy Ukrajna nyugati partnerei gyakran haboztak, hogy biztosítsanak-e új típusú fegyvert, mert óvakodtak a következő szintű eszkalációtól.

„Erősen meggyőztem őket, hogy adjanak nekünk Harpoon hajóellenes rakétákat, amelyeknek az odesszai partokat és a kikötői csomópontokat kellett volna megvédeniük… Amikor a Moszkva cirkálót eltaláltuk a Neptunus hajóelhárító rakétákkal, egy héttel később úgy döntöttek, hogy adják nekünk a Harpoont. rakéták. Amint partnereink megtudják, hogy rakétáink bizonyos neveinkkel több mint 200, 300 és 400 km-t repülnek, biztos vagyok benne, hogy megjelenik az ATACMS és a többi” – hangsúlyozta Reznikov .

Amint arról korábban beszámoltunk, a Sapsan hadműveleti-taktikai rakétarendszernek a legerősebb ukrán fegyverré kellett volna válnia. Akár 500 km távolságban is eltalálhat egy célt. Például a Moszkva és az ukrán határ közötti távolság körülbelül 480 km.

Ukrajna Szaúd-Arábia megrendelésére 2016-ban kezdte meg a Hrim-2 TBM gyártását. 2021 februárjában Andrii Taran akkori védelmi miniszter kijelentette, hogy a hadműveleti-taktikai rakétarendszer 80%-ban készen áll, és „meg kell tenni az utolsó lépést” és befejezni azt. 2023 márciusában Oleksii Reznikov megjegyezte, hogy van egy „reális terv” a rakétarendszer létrehozásának befejezésére.

Emlékeztetünk arra, hogy az orosz védelmi minisztérium szerint Ukrajna megkezdte a Hrim-2 taktikai ballisztikus rakéták alkalmazását.

Forrás:

https://mil.in.ua/en/news/ukraine-develops-its-own-long-range-missile/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük