Dán javaslatra nyolc uniós országból álló csoport támogatja Ukrajna integrációját az európai védelmi iparba.

A dán védelmi minisztérium közölte , hogy a kezdeményezésüket Svédország, Finnország, Észtország, Lettország, Litvánia, Hollandia és Lengyelország támogatta.

Troels Lund Poulsen védelmi miniszter kezdeményezésére ezen országok védelmi miniszterei közös levelet küldtek az Európai Bizottságnak, az EU Közös Kül- és Biztonságpolitikájának, az Európai Védelmi Ügynökségnek és más európai országoknak Ukrajna európai védelmi iparba való integrációjáról.

„Hét másik védelmi miniszterrel együtt azt tervezzük, hogy mihamarabb elkészítjük az EU-s cselekvési tervet Ukrajna európai védelmi iparba való integrációjára. Többek között biztosítania kell Ukrajna hozzáférését az EU védelmi iparához és védelmi innovációs programjaihoz. A megerősített ukrán védelmi ipar fontos Ukrajna számára – és az európai ellátás biztonsága szempontjából is” – mondta Troels Lund Poulsen.

A közös levél azt is hangsúlyozza, hogy Ukrajnában ipari partnerség révén ki kell építeni a berendezések karbantartási kapacitásait.

„Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, jó uniós keretet kell létrehoznunk az ukrán és európai vállalatok közötti hosszú távú és stratégiai ipari partnerségek kiépítéséhez” – mondja Poulsen.

Az Európai Bizottság adatai szerint az EU-tagállamok által az orosz ukrajnai invázió óta a mai napig vásárolt védelmi felszerelések csaknem 80 százalékát Európán kívül vásárolták. Ez a tendencia azonban nem tartható fenn, ha olyan iparágat akarunk építeni Európában, amely képes kielégíteni a tagállamok igényeit. Az EU Ukrajnának nyújtott folyamatos katonai támogatásának, valamint annak, hogy az EU nagyobb felelősséget vállaljon saját biztonságáért, előfeltétele, hogy mi építsük ki az európai ellátás biztonságát.

A miniszter megjegyezte, hogy Dánia megtette az első lépést, és úgy döntött, hogy közvetlen befektetést hajt végre az ukrán védelmi iparba.

Áprilisban a dán kormány további katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának. A jelentés szerint a határozat 200 millió dán koronát irányoz elő az ukrán védelmi ipar beruházásaira. A dán parlamenti képviselőknek és a kormány képviselőinek mintákat mutattak be , amelyek megvásárolhatók az Ukrajnának nyújtott katonai segítség részeként.

Májusban a dán kormány új katonai segélycsomagot jelentett be , amely légvédelmi rendszereket és az F-16-os vadászrepülőgépek átadásának finanszírozását tartalmazza.

Záró gondolatként felsoroljuk azokat a kulcs területeket, amelyek tartalmazzák a dán védelmi ipar főbb területeit, amelyekkel csatlakozhat az EU védelmi iparához illetve az befektethet az ukrán védelmi iparba:

  •  Katonai merevszárnyú repülőgépek
  • Rakéták és rakétavédelmi rendszerek
  • Taktikai kommunikáció
  • Haditengerészeti hajók és felszíni harceszközök
  • Katonai szimuláció és kiképzés
  • Elektronikus hadviselési rendszerek.

Címkép: ukrán gyártmányú Bogdana önjáró tarack

Forrás:

https://www.fmn.dk/da/nyheder/2024/forsvarsminister-troels-lund-poulsen-satter-samarbejdet-med-ukraines-forsvarsindustri-hojt-pa-dagsordenen-i-bruxelles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük