Az „Ukroboronprom” elvégezte a 155 mm-es tüzérségi lőszerek tesztelését, és készül a sorozatgyártásra 2024 második felében.

Erről az Ukroboronprom Állami Vállalat képviselői tájékoztatták a Szabadság Rádió újságíróit (lásd a lenti hivatkozást).

Az ukrán védelmi ipar már befejezte saját 155 mm-es lövedékeinek tesztelését, és a Stratégiai Iparágak Minisztériuma szerint tömeggyártásukat 2024 második felében tervezi elindítani.

” Az első tételt már legyártották. A védelmi ipar számos állami és magánvállalkozásánál (a védelmiipari komplexumnál) továbbra is aktív munka folyik a 155 mm-es lövedékek tömeggyártásának megteremtése érdekében” – számoltak be az Ukroboronprom képviselői.

Az Ukroboronprom hangsúlyozta, hogy az ukrán gyártmányú 155 mm-es lövedékek minden azonos kaliberű tüzérségi rendszerrel kompatibilisek lesznek.

Együttműködés nyugati cégekkel

A saját létesítményeiben történő lőszergyártással párhuzamosan Ukrajna vegyesvállalatokat is alapít nyugati védelmi vállalatokkal.

A Stratégiai és Ipari Minisztérium szerint az ukrán vállalatok két meg nem nevezett amerikai céggel és egy európai céggel, a Rheinmetallal állapodtak meg a 155 mm-es lőszerek közös gyártásáról.

” A külföldiekkel közös vállalkozások elindítása 155 mm-es lövedékek gyártására Ukrajnában több mint két évig tart. Az ilyen gyártásból származó lövedékek értékesítése a piaci elv szerint történik, de Ukrajnának „az első éjszaka joga” lesz – mondta Kamysin a Stratégiai és Ipari miniszter.

Ezenkívül a német-francia KNDS egy meg nem nevezett ukrán partnerrel együttműködve 155 mm-es lőszereket gyárt a KNDS licence alapján, ami Kamyshin szerint az első ilyen eset Ukrajnában (lásd a lenti https://t.me/zalizni_zminy/2257 hivatkozást).

A Radio Svoboda újságírói tájékozott forrásra hivatkozva azt állítják, hogy hamarosan egy másik nyugati fegyvergyártó is csatlakozik ehhez az együttműködéshez.

Címkép: 155 mm-es tüzérségi lőszer

Forrás:

https://www.radiosvoboda.org/a/skhemy-snaryady-dlya-ukrayiny-yes-porushuye-obitsyanky/33025231.html

https://t.me/zalizni_zminy/2257

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük