Ukrajna és az Egyesült Királyság új keretmegállapodást írt alá a védelmi ipari együttműködésről, amely lehetővé teszi a két ország védelmi vállalatainak együttműködését.

Az aláírásra a brit-ukrán védelmi partnerségről tartott konferencián került sor.

Az aláírási ceremónián részt vett Andy Start, a védelmi felszerelések és támogatás vezérigazgatója, Olekszandr Kamysyn, Ukrajna stratégiai iparának minisztere és Rusztem Umierov, Ukrajna védelmi minisztere.

A brit delegáció hangsúlyozta, hogy Ukrajna jelenleg élen jár bizonyos technológiák bevezetésében, és megoszthatja ezt a tapasztalatot. Ez elősegíti a két ország közötti partnerség megerősítését.

„Számos cégünk van, amelyek most itt, Ukrajnában telepedtek le, brit cégek, amelyek most itt vannak Ukrajnában, és számos szerződésünk van érvényben. Ma aláírtuk a második karbantartási és nagyjavítási szerződést [L119 tarackokról]. Tehát a lendület erősödik, és szeretnénk, ha ez a lendület tovább erősödne, hogy együtt erősebbek legyünk” – nyilatkozta Andy Start, a védelmi eszközökért és támogatásért felelős vezérigazgató.

Kiemelte azt is, hogy az ukrán és a brit cégek már rendelkeznek együttműködési tapasztalattal, különösen a személyzet nélküli technológiák terén.

„Célunk, hogy jobban együttműködjünk a helyi ukrán iparral, és remélem, hogy ebben az évben ez meg fog valósulni, különösen a személyzet nélküli légi járművek területén új partnerségek és kapacitásunk bővítése révén ezen a területen. De a hosszú távú perspektíváról is szól. Arról van szó, hogy együtt tudjunk dolgozni bonyolultabb, fejlettebb katonai felszerelések kifejlesztésén, amelyekre Ukrajnának nemcsak háborús időkben lesz szüksége, hanem békeidőben is elrettentő erővel kell rendelkeznie” – mondta Andy Start.

Ezen együttműködés keretében a brit BAE Systems cég megállapodást írt alá az Egyesült Királyság kormányával az L119 tarackok ukrajnai karbantartásáról és javításáról. A brit cég a brit kormány költségén javítja meg a berendezést Ukrajnában.

A brit cég szerint ez az együttműködés lehetőséget nyit a cég által gyártott és az ukrán hadsereg által használt egyéb típusú berendezések javítására és karbantartására Ukrajnában.

Gabby Costigan, a BAE Systems üzletfejlesztési csoportjának ügyvezető igazgatója megjegyezte, hogy ez például az AS-90 önjáró tarackokra, az M777-es ágyúkra, a Challenger harckocsikra, az Archer önjáró tüzérségi rendszerekre és a Bradly gyalogsági harcjárművekre vonatkozik.

A BAE Systems ukrán cégekkel is együttműködik az autóipari berendezések javításában, amelyek ezt már a brit kormánnyal kötött megállapodás keretében teszik.

A megállapodás végrehajtása lehetővé teszi, hogy a megjavított felszerelést a lehető leghamarabb közvetlenül a harctérre szállítsák.

Címkép:

Megállapodás aláírása Ukrajna és Nagy-Britannia védelmi és ipari komplexumai között. Fotó: Nagy-Britannia kijevi nagykövetsége

Forrás:

https://mil.in.ua/en/news/ukraine-and-the-uk-sign-an-agreement-on-defense-and-industrial-cooperation

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük