Az ukrán kormány 2024-ben tervezi az ukrán védelmi termelés növelését, ezért 265 milliárd UAH-t fordít fegyverek vásárlására, gyártására és javítására

Denys Shmyhal ukrán miniszterelnök a fenti közlést a kormány január 3-i ülésén jelentette be.

„2023-ban megháromszorozódott az ukrán védelmi ipar termelési kapacitása. Az idei év ambiciózus célja a hatszoros növekedés” – vázolta a miniszterelnök.

1 UAH = 9,0748 HUF, tehát a 2024-re tervezett védelmiipari termelés mintegy 2405 milliárd HUF-nak felel meg.

A védelmi ipar képességeinek fejlesztése növeli a drónok, lövedékek, lőszerek és páncélozott járművek gyártását a hadsereg számára.

A kormány emellett több mint 750 milliárd UAH-t különít el az ukrán katonák fizetésére.

„Folyamatosan növeljük saját költségvetési bevételeinket, elsősorban a vám- és adóbevételeket. A tavalyi évben több mint 1,1 billió UAH adó, illeték és egyéb befizetés érkezett be az állami költségvetés általános alapjába. Mindezek az alapok a biztonságra és a védelemre irányulnak” – mondta Denys Shmyhal.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közelmúltban azt is kijelentette , hogy az ukrán védelmi ipar mintegy 300 ezer embert foglalkoztat.

„Ez országunk egyik legnagyobb eredménye az elmúlt évek során. Az ukrán védelmi ipart nem csak helyreállítjuk, hanem olyan termelékennyé tesszük, amennyire szüksége van egy modern, technológiai háborúhoz” – mondta Volodimir Zelenszkij.

Zelenszkij megjegyezte, hogy sok olyan állami tulajdonú vállalat, amely évtizedek óta nem működött, most elindította a gyártást, beleértve az új típusú fegyvereket.

„Teljesen világos céljaink vannak a tüzérséggel, drónokkal, rakétákkal és páncélozott járművekkel kapcsolatban. Az idei év egyik legnagyobb politikai eredménye a partnereinkkel, különösen az Egyesült Államokkal kötött megállapodás a közös fegyvergyártásról. A feladatunk új termelő létesítmények létrehozása, a hazai gyártás megteremtése, a javítóbázis bővítése” – mutatott rá az elnök.

Címkép: illusztráció – a Gekata pilóta nélküli légi rendszer Fotó: Infozahyst

Forrás:

https://mil.in.ua/en/news/ukraine-to-allocate-uah-265-billion-for-the-purchase-production-and-repair-of-weapons/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük