A Rheinmetall a cég történetének legnagyobb logisztikai járművekre vonatkozó megrendelését kapta a Bundeswehrtől. A keretszerződést most Koblenzben írták alá, és akár 6500 katonai teherautó szállítását is magában foglalja, 3,5 milliárd euró értékben. ÁFA.

Miután a Német Szövetségi Parlament költségvetési bizottsága 2024. június 26-án jóváhagyta a finanszírozást, 2024. július 1-jén a BAAINBw elnöke, Annette Lehnigk-Emden és az RMMV vezetősége aláírta a szerződést a Rheinmetall MAN Military Vehicles-szel (RMMV). Az első lehívás több mint 610 járműre vonatkozik, 312 millió euró értékben. 2024-ben 250 teherautót szállítanak le.

Ez a keretszerződés lehetővé teszi a Bundeswehr számára, hogy hét évre rugalmasan rendeljen további mennyiséget a már bevezetett UTF 5t és UTF 15t teherautókból. Emellett a keretszerződéssel egy új járműkategória is bevezetésre kerül: a 4×4 UTF 3.5t. Ezeknek a járműveknek az UTF családdal megegyező alkatrészei vannak.

„A keretszerződés alapvetően hozzájárul ahhoz, hogy a Bundeswehr logisztikai erői gyorsan teljesítsék az igényeket” – szögezi le Michael Wittlinger, a Rheinmetall Military Vehicles GmbH igazgatóságának elnöke. „A szabványosított járműcsalád és a más kedvezményezett országok járműveivel való egységesség a HX-járműveket a NATO-n belül a fő logisztikai járművé alakítja, és szabványt állít fel az interoperabilitás és a logisztikai hatékonyság tekintetében a Szövetségen belül. Ez a megrendelés ismét tükrözi vezető szerepünket a logisztikai járművek globális piacán.”

„A rendkívül rövid, négy hónapos időszak a pályázati felhívástól a szerződés aláírásáig ismét rávilágít arra, hogy a logisztikai teherautók beszerzésének fordulópontja megtörtént” – mondja Armin Papperger, a Rheinmetall AG vezérigazgatója. „Hálásak vagyunk a Rheinmetall termékeibe vetett bizalomért.”

Az Ungeschützte Transportfahrzeug (UTF) család már most is jelentős mértékben hozzájárult a Bundeswehr logisztikai egységeinek teljesítményéhez. 2017 júliusában a Bundeswehr megrendelést adott a Rheinmetall MAN-nál az új család „UTF katonai terepjáró 5 tonnás és 15 tonnás teherbírású kategóriákkal” szállítására. Ez volt az első alkalom, hogy nagy mennyiségekkel rugalmas keretmegállapodásokat kötöttek. 2017 óta több mint 6000 HX jármű kerül a Bundeswehrhez 2024 végéig, a cserélhető rakodórendszerekkel (Wechselladersystem vagy WLS) és a 70 tonnás nyerges vontatókkal együtt. A WLS és UTF hozzáadott értékének nagy része – több mint 75 százaléka – Németországban jön létre.

Az UTF és a WLS az RMMV robusztus HX-családján alapul. Kezdettől fogva kimondottan katonai használatra tervezték, és nagy mobilitás jellemzi, nehéz terepen is. A HX járműcsalád széleskörű, világszintű elterjedése jelentős előnyöket kínál az interoperabilitás és a logisztika tekintetében, különösen a multinacionális küldetések tekintetében. A felhasználói körbe Németország mellett jelenleg az Egyesült Királyság, Ausztrália, Új-Zéland, Norvégia, Svédország, Ausztria, Magyarország, Szingapúr, Szlovénia, Dánia és Ukrajna tartozik. Az újonnan leadott megrendelés rávilágít a jól bevált HX-járművekre, amelyekből világszerte mintegy 20 000 már használatban van.

Forrás: Rheinmetall sajtóközlemény

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük