Olekszandr Szirszkijnek, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokának bemutatták az ukrán katonai felszerelések legújabb modelljeit: egy modernizált BMP-1TS gyalogsági harcjárművet az ukrán Spear-Synthesis modullal, egy Oncilla páncélozott járművet és egyéb felszereléseket.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara nyilvánosságra hozta az új modellekről készült felvételeket. Ukrán gyártmányú kerekes harcjárművet először mutattak be az ukrán hadseregnek.

A kiállított felszerelések legérdekesebb darabja azonban egy eddig nem látott hatkerekű páncélozott jármű volt, melynek nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Külső kinézetre a jármű szinte teljesen hasonlít a jól ismert Mbombe 6×6 járműre, amelyet a dél-afrikai Paramount Group cég fejlesztett ki.

A Militarnyi (lásd a lenti forrást) úgy értesült, hogy egy ukrán cég megkezdte ezeknek a járműveknek az engedélyes (licensszel támogatott) gyártását. A blog címben zárójelben szereplő kérdőjel azt szimbolizálja, hogy az ukrán gyártás egyelőre nem bizonyított, illetve arról nincs elegendő információnk.

Az alábbiakban megtekinthetünk egy rövid (1’09”) YouTube videót arról, hogy Olekszandr Szirszkijnek, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokának bemutatták az ukrán katonai felszerelések legújabb modelljeit.

Mbombe 6×6

Az Mbombe egy kerekes páncélozott harci jármű, amelyet a Paramount Group fejlesztett ki 2010-ben.

A páncélozott jármű nyolc gyalogos befogadására alkalmas, aknavédett ülésekkel ellátva. Ezen kívül a járműben 3 tagú legénység tartózkodik: egy parancsnok, egy sofőr és egy tüzér.

A legénység és a küzdőtérben lévő gyalogosok fülkéből való kilépése a hátsó rámpán keresztül történik.

A 16 tonnás jármű a STANAG 4569 szerinti 3-as védelmi osztályú. Úgy tervezték, hogy ellenálljon a 7,62×51 kaliberű kézi lőfegyvereknek.

Ezenkívül a fejlesztő páncélozott járművét aknaálló harci egységként pozicionálja, amely akár 10 kg TNT-nek megfelelő töltetet is képes ellenállni. Ezt a védelmet a kétrétegű V-alakú testfenék biztosítja.

A videón megörökített páncélozott jármű az ukrán gyártmányú Spys-Synthez harci modullal volt felszerelve.

Fel van szerelve egy 30 mm-es ZTM-1 automata ágyúval, egy 30 mm-es KBA-117 automata gránátvetővel és egy iker 7,62 mm-es PKT géppuskával. Ezenkívül a modul integrálva van a Barrier páncéltörő rakétarendszerrel, 2 rakéta indítószerkezetével.

A modul két síkban stabilizált, így a kezelő viszonylag pontosan tud tüzelni mozgás közben. A minden időben történő működéshez a lövész irányzéka hőkép-csatornával van felszerelve.

Az ukrán IFV-ken használt eredeti Spys-Synthez modul emberes. Ebből a célból a fegyverkezelőnek otthont adó modul alá a harci rekesz „kosara” van beépítve, de ez nem látható a fotón.

A képen látható modul valószínűleg távirányítós, és távirányítóval is használható. Ezt részben megerősíti a jobb oldalon, a leszállótér végén lévő monitor jelenléte.

A jármű 6×6 kerékhajtású, Cummins ISBe4 dízelmotorral (300 kW) és Allison 6 sebességes automata sebességváltóval van felszerelve. Sebessége elérheti a 100 km/h-t, hatótávolsága pedig 700 km.

Címkép: illusztráció – a vélelmezetten ukrán gyártású Mbombe 6×6 páncélozott gyalogosszállító harcjármű

Forrás:

https://mil.in.ua/en/news/a-new-ukrainian-made-armored-vehicle-was-presented-to-the-commander-in-chief

https://www.overtdefense.com/2023/03/30/the-oncilla-designed-in-ukraine-built-in-poland

https://defence-ua.com/weapon_and_tech/scho_tse_za_mbombe_6x6_jaku_jmovirno_skopijuvali_v_ukrajini-15085.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük