Az ukrán-cseh UAC cég bemutatta a legújabb Leleka LR pilóta nélküli légi felderítő rendszert

A Leleka LR egy ukrán drón, amelyet Ukrajnán kívül, egy cseh üzemben gyártanak. 

A Leleka LR-t megelőző modell a Leleka-100 volt, amely 2021 májusa óta van az ukrán fegyveres erők rendszerében.

A Leleka 100 gyártója, a DeViro a gyártás anyagi, műszaki és szellemi bázisának biztosítása érdekében diverzifikálta gyártó létesítményeit. A gyártó az új drónt az EU-ban (értsd: Csehországban) kívánja gyártani. Ukrajnában marad az UAV tesztelése, karbantartása és az UAV Kezelőképző Központ.

A cég tájékoztatott arról, hogy a rendszert az orosz-ukrán háború tapasztalatai alapján fejlesztették tovább, hangsúlyt fektetve az ellenséges elektronikus hadviselési rendszerek elleni védelemre. Állítások szerint a legfejlettebb technológiai megoldásokat tartalmazza, amelyek ellensúlyozzák az ellenséges elektronikus hadviselését.

A drón redundáns főrendszerekkel rendelkezik. A Leleka drónnak több kommunikációs csatornája van, és minden szükséges titkosítási algoritmussal rendelkezik. 

A Leleka LR rendszert felderítésre és tüzérségi irányításra tervezték. Erre a célra egy biaxiális giroszkóppal stabilizált optoelektronikai modullal rendelkezik, 25x optikai és 4x digitális zoommal. Nappali és éjszakai, hőkamerás csatornás változatban is gyártják.

A drón fedélzeti számítógépe digitális videófeldolgozó algoritmusokkal rendelkezik. Képes követni a statikus és mozgó tárgyakat, és automatikusan a képernyő közepén tartja azokat.

A rendszer lehetővé teszi a drón használatát tüzérségi és rakétarendszerekkel, például a Himars-szal.

A Leleka LR fel- és leszállása az alábbi YouTube videón látható (Forrás: Militarnyi)

Leleka LR specifikációk:

  • Utazómagasság – 1200-1500 m;
  • Maximális magasság — 2000 m;
  • Maximális sebesség – 32 m/s;
  • Utazósebesség – 22 m/s;
  • Szárny fesztávolság – 3 m;
  • Felszálló tömeg – 8,7 kg;
  • Rakomány súlya – 600 g;
  • Akció rádiusz – 90 km;
  • Repülési időtartam – 4 óra.

A gyártó szerint az új rendszer egyik előnye a Leleka-100 UAV személyzetének az új rendszerhez való átképzésének egyszerűsége. Mindkettőnek hasonló karbantartási algoritmusa és szoftvere van. A legénység kevesebb mint két hét alatt betanítható.

A hírek szerint a pilótanélküli felderítő rendszert a különleges erők már tesztelték a frontvonalon, különösen a Zaporizhzhia szektorban, és részt vettek az ukrán tüzérség irényításában.

Címkép: Leleka LR drón az operátor kezében

Forrás:

https://mil.in.ua/en/news/ukrainian-czech-company-debuts-leleka-lr-drone-system/

https://www.armyrecognition.com/ukraine_-_russia_conflict_war_2022/ukrainian-czech_company_uac_presents_new_leleka_lr_uav.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük