Címkép: az új szállítmány kiszállítása az Uralvagonzavod gyárból 2023. júliusában

Az orosz hadsereg 11 darab T-90М „Proryv” és Т-72 harckocsikból álló új szállítmányt kapott

A szállítmány egy része nem új harckocsikból áll, hanem szovjet időkből származó járművekből, amelyeket a tárolóbázisokról behoztak és a Т-72B harckocsiszintre történő korszerűsítéssel felújítottak.

A harckocsik felújítását az Uralvagonzavod állami vállalatnál végezték Nyizsnyij Tagilben.

A gyár témát érintő videói (orosz nyelven) a https://t.me/uvznews/2462 telegramm csatornán találhatók. Az első videóban a gyár vezérigazgatója Aleksandr Potapov az alábbiakat jelenti (magyar fordításban):

„Uralvagonzavod állománya hatékonyan és határidőre teljesíti mindazokat a feladatokat, amelyeket az állam a hadsereg megbízható katonai felszereléssel való ellátásában számunkra előír. Ezt igazolják azok a változatlanul jó minősítések, amelyeket az Uralvagonzavod páncélozott járművei kapnak a különleges hadműveletben (szerkesztő megjegyzése, értsd: orosz – ukrán háború) részt vevő katonaságtól. Ma a T-72, T-80 és T-90 családok harckocsijait továbbra is módosítjuk és korszrűsítjük, figyelembe véve a harci tapasztalatokat és a különleges katonai műveletben részt vevő harckocsizók kívánságait. A Különleges Katonai Művelet során a tervezők, mérnökök, technológusok, az „Uralvagonzavod” konszern vállalatainak dolgozói sok munkát végeztek a harckocsik taktikai és műszaki jellemzőinek javítása érdekében. Ezek a fejlesztések létfontosságúak mind a legénység védelme, mind a harc sikeres megvívása szempontjából”

Ugyanitt a másik videón (megegyezik a lenti YouTube videóval) részleteket láthatunk a harckocsi felújítás folyamatáról. Érdekességként megjegyezzük, hogy az egyedi illesztések miatt mint fontos kéziszerszám, megjelenik a kalapács, illetve a harckocsi kézi kalapáccsal való megmunkálása. Az elkészült harckocsik elszállítása egyházi áldással történik (lásd a lenti fotót, és a a videó vonatkozó képeit).

A vállalat az alábbiak szerint modernizálja a harckocsikat:

  • a T-72:  T-72B3 szintre
  • a T-80BV: Т-80BVM szintre
  • a Т-90М „Proryv”: új toronnyal való felszerelés.

A jelenlegi szállítmányban a harckocsik pontos számát nem hozták nyilvánosságra, de a jelen blogban publikált videon 11 harckocsi látható.

A jelenlegi felújítások alkalmából a gyár már figyelembe veszi a harckocsizók visszajelzéseit is. A harcjárműveket további védelemmel erősítették meg: Kontakt-5 és Kontakt-1 ERA (reaktív páncél elemek).

Ugyanakkor az orosz harckocsi ipar már elvesztette a francia-fehérorosz Sosna-U lövészirányzékok felszerelésének lehetőségét, amelyeket az oroszok korábban aktívan használtak modernizált harckocsikon.

A Т-72 hőkamerás optikájának hiányának kompenzálására (aminek a Sosna-U irányzékban kellett volna lennie) az oroszok lecserélték a régi TPN-3-49 éjszakai irányzékot az 1PN-96MT-02 irányzékra.

A harckocsi felújítási folyamat egyes momentumai megtekintehetők az alábbi YouTube videón:

A csaknem egy éve tartó háború során a páncélozott járművek súlyos veszteségei jelentősen csökkentették az orosz harckocsi flottát.

Ez arra kényszerítette az orosz hadsereget, hogy megkezdjék a páncélozott járművek szovjet tartalékainak aktív, újbóli üzembe helyezését és modernizálását.

Oroszországnak egyre nehezebb felújítani a Т-72-es harckocsikat és más modelleket a régi szovjet készletekből az alkatrészek és felszerelések hiánya miatt.

Forrás:

https://mil.in.ua/en/news/russian-army-receives-new-batch-of-t-90-and-t-72-tanks/

https://t.me/uvznews/2462

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük