Az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. és a Satys Surface Treatment Group létrehozta Gyulán a Satys PSP Hungary Zrt. francia-magyar vegyesvállalatot

Forrás: MTI/ https://www.satys.com/en/media-news/surface-treatments/partnership-in-hungary-for-surface-treament

A történet 2022. november 30.-án kezdődött, amikor a Satys Aerospace felületkezelési fejlesztésének részeként együttműködési szerződést írt alá a magyar N7 céggel egy repüléstechnikai alkatrészek felületkezelő üzemének megépítésére Gyulán, amelynek fő megrendelője az Airbus Helicopter Hungary (AHH).

Következő nyilvános lépésként Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter 2023. február 16.-án Gyulán a védelmiipar-fejlesztés egyik újabb lépésének nevezte a Satys PSP Hungary Zrt. francia-magyar vegyesvállalat megalakítását csütörtökön Gyulán. A cég az Airbus Helicopters Hungary (AHH) felületkezeléssel foglalkozó partnere. Az új gyáregységet a korábban létrehozott Airbus-gyár közelében hozták létre. A miniszter azt is megemlítette, hogy a cél nem csak a haditechnikai eszközök megvásárlása, hanem a hadiipar fejlesztése is, a gyártókapacitások Magyarországra telepítése.

Palkovics Lászlóaz N7 Holding Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy az AHH létrehozását követően a kooperáló partner nagyon gyorsan megjelent annak közvetlen közelében. Emlékeztetett arra, hogy a technológiai partnerségeknél Magyarország biztosítja a gyárak külső infrastruktúráját, a közműveket, a logisztikát; a partnerektől a tudást, a technológiát, a piacismeretet, a piaci hozzáférést és a vállalati kultúrát várják.

A Satys 17 millió eurót invesztált a gyulai gyárüzem létrehozásába – mondta Christophe Cador, a Satys Group alapítója és vezérigazgatója. „Ez az egyik legnagyobb európai beruházásunk a légiiparban” – közölte.

Röviden néhány adat az újonnan létrehozott cégről:

Név:                   Satys PSP Hungary Zrt.

Létesítő okirat:   2022. november 30.

Ügyvezetés:     egyszemélyes igazgatóság

Főtevékenység: 2561’08 Fémfelület-kezelés

Jegyzett tőke:    14 000 EUR (140 darab 100 EUR névértékű törzsrészvény)

Részvényesek:

  1. N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zártkörűen Működő Részvénytársaság
    HU-1133 Budapest, Pozsonyi út 56.
  2. Satys Surface Treatment Group
    FR-31700 Blagnac, Rue Frantz Joseph Strauss ZAC Aéroconstellation 3.
    Külföldi nyilvántartási szám: 838 740 918
    Külföldi nyilvántartási hatóság: R.C.S. Toulouse

A fenti adatok alapján nem határozható meg a magyar üzleti hányad mértéke.

A francia tulajdonú Satys Surface Treatment Group harminc éve az Airbus beszállítója, a cég felületkezeléssel foglalkozó partnere. Blagnac-ban helyezkedik el, ami igen közel van Toulouse-hoz, a francia repülőipar központjához. A cég jogi státusza: egyszemélyes egyszerűsített részvénytársaság. A cég részvénytőkéje: 100 000 (egyszázezer) EUR.

A Satys egyébként valóban nagyágyú a repülős felületkezelési businessben. Repülőgépek festésével, valamint belső terek tervezésével és gyártásával foglalkozik a repülőgép- és vasúti szektor számára. A csoport felületkezelési tevékenységet is folytat, ami különösen a gyulai gyáregység számára fontos, hiszen itt a fém gyártmányok (helikopterek dinamikus alkatrészei) galvanikus bevonását fogják végezni. A Satys leányvállalatában, az Expirisben kutatás-fejlesztési részleggel is rendelkezik.

13 országban 50 telephelyük van. 2022-ben 230 millió EUR forgalmuk volt. 2020-ban 500 repülőgépet és 100 helikoptert festettek le. Összesen 2600 alkalmazottja van, amiből 1100 Franciaországban dolgozik.

A cég egyes gyárai a weboldaluk szerint az alábbi minőségirányítási tanúsítványokkal rendelkeznek:

EN 9100

NADCAP

ISO 45001

ISO 14001

ISO 9001

ISO 50001

AIRBUS házon belüli minősítés

AH házon belüli minősítés.

Amennyiben ezt a fajta minőségi kultúrát Magyarországra telepítik, az a magyar iparfejlesztés szempontjából pozitívnak tekinthető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük