Megnyílt a NATO új tároló – karbantartó logisztikai központja Lengyelországban, másfél hónapról néhány napra csökken a logisztikai kiszolgálási idő

Forrás: A lengyel védelmi minisztérium sajtószolgálata

https://www.gov.pl/web/obrona-narodowa/nowy-kompleks-logistyczno-sprzetowego-w-powidzu

Lengyelországban, Powidzban április 5-én megnyílt egy új NATO katonai logisztikai és felszerelési központ.

’Az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerség és Lengyelország aktív tagsága az észak-atlanti szövetségben hazánk biztonságának pillérei. Ma ismét abban a megtiszteltetésben vagyok, hogy Brzezinski nagykövet úrral Powidzba látogathatok, és megnyithatok egy újabb beruházást, amely Lengyelország biztonságának erősítéséhez, de a NATO teljes keleti szárnyának biztonságának erősítéséhez is kapcsolódik” – mondta Mariusz Błaszczak lengyel miniszterelnök-helyettes, aki egyben honvédelmi miniszter is.

Megjegyezte, hogy a központ fontos eleme az agresszor elrettentésének, és az észak-atlanti szövetségen belüli szolidaritás megnyilvánulása.

A berendezések hosszútávú tárolására és karbantartására szolgáló új komplexum („Long Term Equipment Storage and Maintenance Complex” – LTESM-C) a NATO és az Egyesült Államok által finanszírozott legnagyobb infrastrukturális projekt az elmúlt 30 évben. A projekt megvalósítása hat évig tartott, és a NATO-nak és az USA-nak 360 millió dollárba került. 

Az LTESM-C központ az amerikai bázisok mintájára épült. A központ raktáraiban harckocsikat, gyalogsági harcjárműveket, tüzérséget, műszaki biztonsági járműveket és önjáró hidakat tárolnak majd.

A központ 60 000 m² raktárterületet biztosít, légkondicionált, szabályozható páratartalommal. A raktárban biztonságosan tárolhatók a javításhoz, üzemeltetéshez szükséges berendezések, anyagok.

Az USA varsói nagykövetsége szerint mintegy 2700 fegyverféleséget fognak tárolni.

A központ lehetővé teszi, hogy gyorsan eszközöket kapjanak az USA csapatai illetve a szövetségesek. Ez abból fakad, hogy a szükséges eszközökhöz való hozzáférés  idejét (kiszolgálási idő) másfél hónapról (az Egyesült Államokból történő felszerelés átszállítása esetén) néhány napra csökkenti.

Az LTESM-C komplexumot kiegészíti a szintén Powidzban épülő MSA (Munition Storage Area) lőszertároló komplexum.

Mindkét beruházás része a következetesen végrehajtott powidzsi infrastruktúra-bővítési tervnek – ez a 2020-ban aláírt, megerősített védelmi együttműködésről szóló kétoldalú lengyel-amerikai megállapodás – EDCA (Enhanced Defense Cooperation Agreement) – eredménye.

Az elmúlt években Washington és Varsó jelentős összegeket fektetett be az amerikai erők által Lengyelországban használt létesítmények hálózatába. Lengyelország lett az amerikai hadsereg erőfeszítéseinek központja, hogy megfékezzék az orosz agressziót a NATO keleti szárnyán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük