Forrás: Stirile TVR

http://m.stiri.tvr.ro/romania-va-avea-o-noua-fabrica-de-pulbere_926740.html

Florin Spătaru Románia gazdasági minisztere a román a Stirile TVR televízióban bejelentette, hogy egy lőporgyárat fognak építeni. Nyilatkozata szerint a beruházáshoz megvannak a szükséges pénzügyi források, a Gazdasági Minisztérium nyolcszázmillió lejt biztosít az építkezésre, amelyre vonatkozóan a szükséges szerződéseket már meg is kötötték amerikai és dél-koreai cégekkel.

Az elmúlt év novemberében arról számoltak be, hogy Románia és a Koreai Köztársaság védelmi együttműködést hoz létre, amiről a felek együttműködési  jegyzőkönyvet írtak alá. Akkoriban a román média azt feltételezte, hogy Bukarest érdeklődhet a koreai K2-es fő harckocsik, K21-es gyalogsági harcjárművek és K9A1 155 mm-es önjáró tarackok vásárlása iránt. Azt is feltételezték, hogy a román érdekek másik területe lehet egy robbanóanyag-gyártó üzem építése, amely most egy új megvalósítási fázisba került.

A lőporgyár építése régi terv, hiszen 2004-ben bezárták az addigi lőporgyárat, és ettől kezdve Románia importra szorult.

Most nagyobb gyártási kapacitást fognak létrehozni, hogy kellő hátteret biztosítsanak mind a NATO, mind a nem NATO típusú lőszerek gyártásához. 

Románia Legfelsőbb Védelmi Tanácsa arról is döntött, hogy felgyorsítja a katonai beszerzési programokat , és több NATO-hadgyakorlatot hajt végre az országban.

A miniszter hangsúlyozta azt is, hogy a járvány és a háború miatt a román iparra új fejlesztési tervet készítettek és hajtanak végre, amely figyelembe veszi az új realitásokat, és csökkenti az importfüggőséget.

Meg kell azonban említeni, hogy a lőporgyárat ugyan bezárták 2004-ben, de azért a robbanóanyag gyártás a jelek szerint nem szűnt meg Romániában. A ROMARM S.A. Nemzeti Vállalat weboldala szerint a cég foglalkozik porok és robbanóanyagok gyártásával illetve értékesítésével az alábbiak szerint:

HITEX-M

A HITEX-M termék egy inert műanyag kötőanyagú robbanóanyag, amelyet bontási robbanótöltetek előállítására terveztek.

RDX

Töltetként használják robbanófejekhez, valamint robbanózsinórok, aknák és detonátorok gyártásához.

De-szintetizált RDX

Különböző típusú lőszerek gyártásához használt termék.

Bontási blokk TNT

Nagy teljesítményű robbanóanyag, amely rövid, nagy intenzitású detonációt tesz lehetővé. A TNT blokkot elektromosan, pirotechnikai robbantott indítók vagy drót segítségével indítják el.

PHF-89 plastik robbanóanyag

A PHF-89 egy kompakt por, robbanóanyag, amelyet katonai felszerelésekben használnak.

Robbanóképes plastik BEP – 88 T

BEP – 88 T típusú robbanóanyag jégeső-elhárító rakétákhoz, polgári célokra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük