Az AERO Vodochody és a LOM PRAHA új L-39NG sugárhajtású repülőgépeket szállít a cseh légierőnek

Forrás: www.aero.cz

2022. november 14-én az AERO Vodochody AEROSPACE és a LOM PRAHA képviselői szerződést írtak alá négy új L-39NG sugárhajtású repülőgép szállításáról a Cseh Légierő pilótáinak alap- és továbbképzésére a Cseh Köztársság honvédelmi minisztériumával. A szerződés garancián túli támogatást és karbantartást is tartalmaz. 

A szerződés szerint az első repülőgépet legkésőbb az indulástól számított 28 hónapon belül leszállítják. A szerződés további 4 repülőgép szállítására is tartalmaz opciót.

Az állami vállalat a repülőgépeken kívül speciális és magashegyi berendezéseket, túlélőeszközöket, pilóták és földi személyzet alapképzését, földi felszerelést, kezdeti alkatrész- és fogyóeszköz készleteket, repüléstervező és elemző rendszereket, valamint földi képzési rendszert is szállít.  

Az L-39NG 2022-ben korlátozás nélkül megkapta a típustanúsítványt, és megkezdődött annak sorozatgyártása. A repülőgép az L-39 sorozat utódja, amelyen több ezer hivatásos pilótát képeztek ki. . Az L-39NG korszerű gyártási technológiákat és modern berendezéseket használ. A repülőgép avionikája készen áll a negyedik és ötödik generációs repülőgépek jövőbeli pilótáinak képzésére.

Az L-39NG-nek van magyar vonatkozása is. Mint ismeretes a Magyar Honvédség a közelmúltban megrendelt 12 darab L-39NG kiképző, illetve felderítő repülőgépet. Fentieken túl várható, hogy a cég a közeljövőben Vietnamba is értékesíteni fog L-39NG repülőgépeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük