Kína új hordozható elektromágneses fegyverével meghatározza a jövőbeli fegyverek fejlesztési trendjét

Forrás: https://www.globaltimes.cn/  2023.04.03.

A Kína által kifejlesztett hordozható elektromágneses fegyverek egyik típusa a közelmúltban abszolválta a tüzelési teszteket – jelentette adásában a CCTV (Kínai Központi Televízió).

A fegyver a hagyományos lőfegyvereknél jobb tulajdonságokat produkált, beleértve az alacsony zajszintet, a csekély torkolattüzet és az alacsony visszarúgást. A szakértők azt állítják, hogy a technológia a jövőbeli fegyverek fejlesztési irányát mutatja.

A fegyver kilenc tekercset használ a lövedékek felgyorsítására, amelyeket a tekercsek mögött egy tárban tárolnak – mondta Lei Fengqiao, az állami tulajdonban lévő China South Industries Group Co Ltd. alá tartozó Chongqing Jianshe Industry (Group) Co Ltd. alkalmazottja a Kínai Központi Televízió (CCTV) adásában.

A hagyományos lőfegyverektől eltérően (amelyek hagyományos lövedékeket lőnek ki) az elektromágneses fegyverek érme alakú lövedékeket lőnek ki, mivel a fegyvert inkább zavargások leküzdésére tervezték, nem pedig halálos sebesülések okozására.

Az érme alakú lövedékek kevésbé valószínű, hogy behatolási sérülést okoznak, nagyobb a szóródásuk és könnyen, olcsó áron gyárthatók.

A lőszerek is könnyen szállíthatók, és nem használnak lőport, így könnyen tárolhatók és szállíthatók – közölte a CCTV.

A beépített lítium akkumulátor biztosítja a fegyver áramellátását. A teljesen feltöltött cella lehetővé teszi, hogy a fegyver egymás után több száz lövést tudjon leadni a gyors újratöltés előtt.A markolat a fegyver közepén helyezkedik el (a súly kiegyensúlyozása érdekében).

A fegyver elején három kezelőgomb található:

  • tüzelési üzemmód váltó (Üzemmódjai: automata, félautomata és „sörétes”)
  • tüzelési teljesítmény szabályzó
  • főkapcsoló.

A fegyveren található kis képernyő mutatja annak állapotát, beleértve az akkumulátorhasználatot, a lőszerhasználatot, a hőmérsékletet és a tüzelési módot.

A fegyver tetején található sín lehetővé teszi, hogy a kezelő által választott céltávcsővel és kalibráló eszközökkel szereljék fel.

A hagyományos kézifegyverek max. 700-800 lövés/perc lövési sebességét felülmúlva az elektromágneses fegyverek legnagyobb tűzsebessége elérheti a percenkénti több ezer lövést.

A fegyver azt követően keltette fel a közvélemény figyelmét, hogy a dél-kínai Guangdong tartományban, Zhuhaiban debütált a 2022-es Airshow China kiállításon. 

A CCTV jelentése szerint az elektromágneses fegyver egy lövéspróba során könnyen szétroncsolt fa deszkákat, sörösüvegeket, autók ablakait. Működését illetően alacsony volt a zajszintje, csekély a torkolati felvillanás, nem bocsátott ki füstöt vagy lövedékeket, és alacsony a visszarúgása.

Az elektromágneses kilövési technológiát más fegyverekre is alkalmazni lehet, például halálos fegyverekre, a kézi fegyverektől a nagy kaliberű tüzérségig – mondta a Global Timesnak egy névtelenséget kérő pekingi katonai szakértő hétfőn.

Kína hadihajóra szerelt elektromágneses fegyvert is tesztel. Ugyanakkor egy másik lehetséges alkalmazási terület felé, a légvédelem irányába is tekintgetnek, annak nagy tűzgyorsasága miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük