A Rostec orosz állami vállalat fokozza a hadiipari termelést

Címkép: a BMP-3 lövéstesztelésen a Kurganmashzavodnál

A Rostec orosz állami vállalat fokozza a hadiipari termelést fegyverek és katonai felszerelések gyártásában az orosz Honvédelmi Minisztérium részére. A Rostec „Nagypontosságú komplexumok” holdingjának része.

A hadiipari termelés fokozása különösen az alábbi cégek esetében működik:

A Kurganmashzavod (https://www.kurganmash.ru  de a weboldal az orosz felirat szerint ideiglenesen nem működik), új BMP-3 gyalogos szállító harcjárműveket szállított az orosz Honvédelmi Minisztérium részére az érvényben levő államvédelmi parancs részeként. Ez már a harmadik szállított BMP-3 tétel, amelyet az orosz „Kurganmashzavod” vállalat 2023-ban gyártott.

A Kurganmashzavod Moszvátol keletre 2000 km-re helyezkedik el Kurgan városban.

A társaság az idei első negyedévben annyi gyalogsági harcjárművet szállított le, mint 2019 egészében. A Kurganmashzavod szinte minden hónapban szállít gyalogsági harcjárműveket, és a szállítások mennyisége nő. 

Az üzem létszámát jelentősen megnövelték: 2022-ben egész évben több mint 1000 munkavállalót vettek fel, 2023-ban pedig az első negyedévben közel 1200 munkavállalót.

Megduplázódott a termelési mennyiség a kurganmaszavod volgográdi telephelyén is, amely a hadsereg BMD-2 és BTR-D partraszálló berendezéseinek felújítására szakosodott. A közeljövőben újabb javított járművek szállítására kerül sor. A termékek teljes élettartamát visszaállítják, a legtöbb fő alkatrészt és részegységet kicserélik. 

Fenti átszervezéseken túl a Kurganmashzavod irányítása alá helyeztek a jekatyerinburgi 144. páncéljavító üzemet, amely aktívan részt vett a légierő felszereléseinek helyreállítási folyamatában. 

„Ma Kurganmashzavod személyzete túlzás nélküli munkabírást hajt végre. A dolgozók kilencedik hónapja 12 órás műszakban dolgoznak, heti hat napon át és a munkaszüneti napokon is” – közölte Pjotr ​​Tyukov, a Kurganmashzavod ügyvezető igazgatója.

A szovjet/orosz  BMP-3 gyalogsági harcjármű 100 mm-es löveggel – egy 2A70-es vetőcsővel, 30 mm-es 2A72-es automata gépágyúval és egy 7,62 mm-es PKTM géppuskával – van felfegyverezve. A jármű célja a személyzet frontvonalba szállítása, a katonák mobilitásának és biztonságának növelése a csatatéren, valamint a harckocsikkal való közös akciók végrehajtása. A BMP-3 a korábbi harcjárművekkel ellentétben új alvázat, motort, fegyverrendszert, hidromechanikus sebességváltót kapott.

A motor-hajtómű rekesz elülső helyét a hátsóra cserélték – a tanksémának megfelelően. Ez javítja a szerelő-vezető kilátását, és a súly kedvezőbben oszlik el a gép hosszában. A BMP-3 vízsugaras hajtómotorokkal is fel van szerelve, amelyek a vízi akadályok leküzdésére szolgálnak.

(Érdekességként megemlítjük, hogy a Borsuk lengyel gyalogsági harcjármű vízi tesztelése jelenleg folyik – lásd: https://vedelmiiparblog.hu/blog/vizen-tesztelik-a-borsuk-gyalogsagi-harcjarmuvet/ ).

Forrás: https://rostec.ru/news/rostekh-peredal-minoborony-rf-novuyu-partiyu-bmp-3/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük