A Rheinmetall 208 millió eurós megrendelést nyert

A spanyol kormány összesen 94 200 darab 155 mm-es tüzérségi lőszer szállításával bízta meg a Rheinmetall-t, a világ legnagyobb tüzérségi lőszergyártóját. Az erre a célra kötött keretmegállapodás mintegy 208 millió EUR nagyságú. A tüzérségi lőszereket 2024 vége és 2025 vége között adják át a spanyol hadseregnek, kétéves meghosszabbítási lehetőséggel.

A most megrendelt lőszert már használja a spanyol vásárló; ez a második keretmegállapodás. Az új megrendelés hangsúlyozza a Rheinmetall megbízhatóságát a spanyol hadsereg partnereként a kulcsfontosságú termékek szállításában.

Az ER02A1 erősen robbanóképes (HE) lövedékek maximális hatótávolsága a csónakfarok (BT) változatban 30 kilométer, az alap-leeresztő (BB) változatban pedig csaknem 40 kilométer. Ez utóbbinak egy speciális eszköze van a lövedék tövében. Ez felmelegíti maga a lövedék által generált levegőt a röppályáján, így csökkenti a légellenállást és növeli a maximális hatótávolságot.

A 155 mm-es tüzérségi lőszerekkel kapcsolatos legújabb szerződések hangsúlyozzák a Rheinmetall vezető technológiai pozícióját az európai lőszerfejlesztés és -gyártás terén. A különböző NATO tagállamokkal kötött keretmegállapodások biztosítják a tüzérségi lőszerellátást.

Emlékeztetünk arra, hogy 2024. február 12-én tartották az új üzem szimbolikus alapkőletételi ünnepségét az alsó-szászországi Unterlüß-ben Olaf Scholz német kancellár és más fontos politikai személyek jelenlétében. Mnderről a „Németország: új lőszergyárat épít a Rheinmetall” című blogunkban tudósítottunk (lásd: https://vedelmiiparblog.hu/blog/nemetorszag-uj-loszergyarat-epit-a-rheinmetall/). Az üzem robbanóanyagokat és rakétatüzérségi alkatrészeket, valamint tüzérségi lőszert fog gyártani.

2024. február 18-án a Rheinmetall és egy ukrán partnercég szándéknyilatkozatot írt alá, amely a jövőben lehetővé teszi tüzérségi lőszerek gyártását Ukrajnában is.

Címkép: a cikkben hivatkozott ER02A1 tüzérségi lőszerek Fotó forrása: Rheinmetall

Forrás: a Rheinmetall 2024. 02.12. sajtóközleménye

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük