Az FNSS török ​​védelmi vállalat bemutatta legújabb innovációját, az új PARS III kerekes páncélozott járművet, amely a fejlett TEBER-35 UKK távirányítós toronnyal van felszerelve.

A PARS III 8×8 harci tömege 30 000 kg, a járművet dízelmotor hajtja. Az erőforrás egy vízhűtéses dízelmotorból áll, amely teljesen automata sebességváltóval van ellátva, és 100 km/h-s maximális sebességet tesz lehetővé. A PARS III 8×8 képes leküzdeni egy 60%-os függőleges és 30%-os oldalsó lejtőt, 0,7 méter magas akadályokat mász meg és 2 méter széles árkon képes áthaladni.

Egyedülálló kialakításának, az erőforrás-elhelyezésnek és az optimális súlyegyenlítésnek köszönhetően a jármű közel azonos terhelést kap minden tengelyen. Ez a tervezési megközelítés lehetővé teszi a jármű számára, hogy még laza és puha terepen is kényelmesen mozogjon, maximális irányítást biztosítva nagy sebességnél és rövid féktávon. A jármű 8×8-as menettulajdonságokkal rendelkezik, és szükség esetén minden tengelye reteszelhető. A központi gumiabroncs-felfújó rendszer lehetővé teszi a vezető számára, hogy a különböző terepviszonyokhoz igazítsa a gumiabroncsok nyomását.

A PARS III 8×8 össztengelyes kormányrendszer kategóriájában a legalacsonyabb, 8 méteres fordulási sugarat adja a járműnek. A hátsó tengelyek kormányzási szögének fokozatos csökkentése és bizonyos sebességek feletti reteszelése, valamint az ABS-rendszer és a motorfék mind hozzájárulnak a fokozott menetbiztonsághoz.

A járműtest formája, a has alatti szerkezet, az alaplemezek és a speciálisan kifejlesztett aknaálló ülések úgy vannak kialakítva, hogy megvédjék a személyzetet a magas szintű aknafenyegetéssel szemben.

A PARS III 8×8 jármű megelőzi versenytársait azzal, hogy az MRAP járművekhez hasonló ballisztikai és aknavédelmi szinteket kínál, miközben megőrzi a modern páncélozott harcjárművek harci és mobilitási jellemzőit. A PARS III 8×8 integrált légkondicionáló rendszerrel rendelkezik, amely a legmelegebb sivatagi körülmények között is +25 °C-on tartja a jármű belső hőmérsékletét.

A járműalrendszerek moduláris csatlakozása az aknaálló hajótesthez biztosítja az egyszerű karbantartást és cserét. Ez az egyszerű karbantartás, valamint a mozgó alkatrészek és különösen az erőátviteli rendszerek egyszerű cseréje teszi a PARS III 8×8-at jobbá társainál. A kevesebb, mint 60 perc alatt szétszedhető és összeszerelhető powerpack architektúra szabadságot ad a felhasználónak, hogy a harctéren tartózkodva cserélje ki a motort, maximális készültségi szintet biztosítva harci helyzetekben.

A PARS III 8×8 kerekes páncélozott harcjármű az alábbi rövid (1’53”) YouTube videón tekinthető meg.

A kerekes és lánctalpas páncélozott járművekbe egyaránt integrálható TEBER-35 UKK torony középkaliberű automata ágyúval, valamint fejlett célérzékelő és tűzvezérlő rendszerrel rendelkezik. A torony a tüzér és a parancsnok által a járműben lévő vezérlőkonzolokon keresztül távirányítható.

A meghajtás, a tűzvezérlés, a túlélés és a tűzerő legújabb technológiáival felszerelt TEBER-35 UKK hatékony teljesítményt biztosít éjjel-nappal, kedvezőtlen időjárási körülmények között és különféle harci forgatókönyvek között. Elektromos fegyvertorony-meghajtó rendszere és kéttengelyes stabilizálása rendkívüli pontosságot garantál még mozgás közben is, széles magassági szögben, gyors szögsebességgel.

A TEBER-35 tűzerejének középpontjában az Mk44 40 mm-es kettős adagolású automata ágyú áll, amely 200 lövés/perc maximális ciklikus tüzelési sebességgel és 200 lövés rendelkezésre álló kapacitással van ellátva. Ezenkívül a torony konfigurálható az 50 mm-es Bushmaster III kettős adagolású automata ágyúval a megnövelt tűzerő érdekében. Különböző típusú lőszerek, például erősen robbanó, páncéltörő vagy programozható airburst lőszerek beépítése sokoldalúságot biztosít a különböző célpontok hatékony leküzdésében.

A fő fegyverzetet egy koaxiális géppuska egészíti ki, amely 7,62 mm-es elektromos működtetésű vagy gázüzemű 7,62 mm-es géppuska konfigurációban is elérhető. Az elektromos működtetésű fegyver a megbízhatóság és a biztonság terén kínál előnyöket, lehetővé téve a folyamatos tüzelést a személyzet beavatkozása nélkül, és csökkenti a mérgező hajtógáz-kibocsátást.

Az FNSS vállalat

Az FNSS szárazföldi rendszerekkel foglalkozó világszerte ismert és elismert megbízható vállalat, amely kerekes és lánctalpas páncélozott harci járművek, valamint harctechnikai járművek, tornyok és fenntarthatósági megoldások tervezésére és gyártására szakosodott. A különböző országok felhasználóinak preferált megoldás szolgáltatójaként a vállalat több ezer páncélozott harci járművet szállított világszerte.

Az FNSS értékteremtő vállalkozás, amit innovatív megoldásokkal ér el. Hozzáértő és dinamikus munkaerőjének köszönhetően az FNSS innovatív megoldásokat kínál a termék teljes életciklusa során; a tervezési fázistól az élettartam végéig. Az 1990-es első bevezetés óta a vállalat folyamatosan fejleszti járműtervezési és gyártási képességeit a felhasználók igényeinek megfelelően. Az FNSS KAPLAN osztályú lánctalpas páncélozott termékcsaládja és a PARS kerekes páncélozott járművek készen állnak arra, hogy az új generációs harci járművek trendjeit a 21. században is formálják.

Címkép: PARS III kerekes páncélozott jármű Forrás: FNSS

Forrás:

https://defence-blog.com/turkish-firm-develops-new-wheeled-fighting-vehicle

https://www.fnss.com.tr/en/products/pars-iii-8×8-wheeled-armoured-combat-vehicle-wacv

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük